3 tips bij het kiezen van de juiste zaag

3 tips bij het kiezen van de juiste zaag

Zagen bestaan er in allerlei soorten en maten. Dat maakt de keuze voor de juiste zaag, die past bij jouw klus een lastige opgave. Bij aankoop van een nieuwe zaag is het dus belangrijk om te weten voor welke materialen je de zaag zult nodig hebben. De juiste zaag gebruiken verlengt immers de levensduur en levert mooiere resultaten op. Je wilt geen gerafelde planken gebruiken voor een vlonder of schutting, maar je wilt ook niet te lang bezig zijn met het op maat zagen van materiaal dat niet mooi, maar functioneel moet zijn. Daarom geven we je in dit blog 3 tips bij het kiezen van de juiste zaag.

Welk materiaal wil je gaan zagen?

Stel, je hebt net een afkortzaag aangeschaft en hiervoor wil je een aantal zaagbladen in huis gaan halen. Dan is het allereerst belangrijk om te bedenken welke materialen je gaat verzagen. Elk type materiaal heeft een andere structuur die vraagt om een ‘eigen’ zaagblad op het gebied van hardheid, het aantal tanden of de dikte. Je kunt je voorstellen dat je voor het doorzagen van massief hardhout een harder en kwalitatief betere zaag nodig hebt, dan wanneer je alleen met spaanplaat aan de slag gaat. Voor hardere materialen heb je een zaag met minder tanden nodig dan voor zachte materialen. Ben je van plan om zowel aluminium, laminaat, plastic en bijvoorbeeld kunststof op maat te zagen en wil je daar niet allemaal verschillende zagen voor in huis halen? Dan is een universeel zaagblad een slimme keuze.

Zit er een verschil tussen een afkortzaag en een cirkelzaag?

Een afkortzaag is gemaakt voor het precisiewerk. Zoals de naam al aangeeft is dit een zaag voor het afkorten van materialen en het zagen van hoeken. Het cirkelvormige roterende zaagblad is dan ook zeker niet geschikt om hele platen door te zagen. Een afkortzaag gebruik je meer voor balken en smalle planken.

Dat je een cirkelzaag niet gebruik om cirkels te zagen, moge duidelijk zijn. Wel gebruik je een cirkelzaag om lange, rechte snedes te maken in hout, metaal of kunststof. Het op maat zagen van laminaat, kozijnen of plinten zijn klussen waar de beste cirkelzaag uitermate geschikt voor is. Deze machines blinken uit als het gaat om lange zaagsneden in dikkere materialen.

Moet het zaagblad van hetzelfde merk zijn als mijn afkortzaag?

Veel mensen denken dat het een vereiste is dat het zaagblad van hetzelfde merk is als de machine. Niets is echter minder waar. Je kunt met een gerust hart de afkort of cirkelzaag van het ene merk kopen en vervolgens de zaagbladen van een ander merk. Natuurlijk zit er wel verschil in kwaliteit tussen verschillende merken. Dit verschil zit onder andere in het materiaal van het zaagblad. Bedenk  wel, dat ongeacht het merk, een zaagblad voor een cirkelzaag niet geschikt is om met een afkortzaag te gebruiken en andersom.