Accepteren, aanpassen of verhuizen aan jou de keuze

Accepteren, aanpassen of verhuizen: aan jou de keuze

Gaat lopen wat lastiger dan voorheen, en is het op-en-afgaan van een trap zelfs ronduit lastig te noemen? Voel je je niet meer zo veilig in je eigen woning, omdat bijvoorbeeld de badkamer niet meer zo goed bij je mogelijkheden past? Merk je dat je met steeds wat minder comfort in je woning verblijft? Dan heb je grofweg drie keuzes: accepteren, aanpassen of verhuizen

Accepteren: het gaat nog wel

Gaat het allemaal net wat lastiger, maar red je je nog wel in je eigen woning? Of ben je gewoon erg streng voor jezelf, en vind je dat je niet moet zeuren? Dan neig je er waarschijnlijk naar om eventuele ongemakken in je huis te accepteren, en ze te nemen zoals ze zijn. Niet zo piepen, gewoon even doorzetten, dan kom je die trap best op en af.

Natuurlijk mag dit je keuze zijn, dat is aan jou. Wees je echter wel altijd bewust van je eigen veiligheid. Streng zijn voor jezelf of eventuele problemen een beetje wegwimpelen, dat is prima. Maar niet als je daardoor een groot risico loopt op bijvoorbeeld valpartijen, natuurlijk. Wees dus gerust streng, maar niet te eigenwijs als het om je eigen veiligheid gaat.

Aanpassen: zelfde huis, andere mogelijkheden

Wil je graag in je woning blijven wonen, maar loop je wel tegen hindernissen op? Dan kan aanpassen de beste keuze zijn. Er kan vaak veel meer aan jouw wensen en mogelijkheden worden aangepast dan je vooraf zou denken. Zo kan een traplift ervoor zorgen dat je weer gemakkelijk van boven naar beneden en vice versa kunt. Is deze echt noodzakelijk, dan kun je vaak een beroep doen op de traplift vergoeding uit de WMO. Maar door te kiezen voor een tweedehands traplift kun je de kosten, als je deze zelf moet dragen, ook een stuk lager houden dan je vooraf waarschijnlijk dacht. Natuurlijk zijn er op deze manier nog veel meer aanpassingen mogelijk, zodat je in je bestaande woning kan blijven, maar dan wel op een prettigere manier.

Verhuizen: op naar een nieuwe omgeving

Ben je niet bijzonder gehecht aan je woning? Of loop je niet alleen binnenshuis maar ook in de directe omgeving van je woning tegen problemen aan? Woon je bijvoorbeeld in een portiek, of is het vervelend dat er geen voorzieningen op loopafstand zijn? Dan is verhuizen natuurlijk ook een optie. Ook mensen die graag wat kleiner willen gaan wonen kiezen hier vaak voor. Zeker wanneer je een fijn huis kunt vinden op een plek waar je graag wilt wonen, kan dat een prima keuze zijn!