Heb je onlangs een nieuw huis gekocht, maar geen idee waar te beginnen met de verbouwing? Geen nood! Met deze 4 tips zit je binnen no-time weer op het juiste spoor. Lees snel verder en ontdek hoe je jouw renovatie het beste kunt aanpakken. Ook vertellen we je waarom het slim is om belangrijke onderhoudsklusjes, zoals de dakgoot schoonmaken, niet uit te stellen.
1. Pak onderhoudsklussen zo snel mogelijk op
Het kan verleidelijk zijn om het onderhoud van je huis voor je uit te blijven schuiven. Je wil immers eerst dat alles gewoon lekker af is. Tóch is het verstandig om ook tijdens de renovatie de woning goed te blijven onderhouden. Zo voorkom je dat je onverhoopt te maken krijgt met problemen door slecht onderhoud. Zoals lekkage, brand en zelfs koolmonoxidevergiftiging.
Tip: abonneer je op een dakgootservice en laat jaarlijks de dakgoot schoonmaken door een specialist. Heb je een open haard of houtkachel? Schakel dan op tijd een schoorsteenveger in voor de jaarlijkse veegbeurt.
2. Check de dekking van je woonverzekering
Tijdens elke verbouwing kom je geheid voor onverwachte kosten te staan. Maar dat betekent niet dat je deze maar voor lief moet nemen. Tijdens de renovatie kun je bijvoorbeeld altijd per ongeluk schade aan de woning veroorzaken. En dat is iets waar je je prima tegen kunt verzekeren. Check of je bestaande opstalverzekering deze soort schade dekt. Als dat niet zo is, dan kun je kiezen voor een ruimere dekking. Of wisselen van woonverzekeraar. Zo’n overstap kan je een hoop geld schelen.
3. Doe-het-zelven of toch uitbesteden?
Zelf verbouwen is een stuk goedkoper dan het werk uitbesteden aan een aannemer, klusbedrijf of architect. Maar het kost ook meer tijd. Bovendien beschikt een specialist over veel expertise en kan deze je goed adviseren als je tegen een obstakel of dilemma aanloopt. Dit leidt daarom meestal ook tot een beter en kwalitatiever eindresultaat. Tenzij je zelf een ongelooflijk handige woning-flipper bent, natuurlijk.
Tip: kies voor een aannemer met een CAR-verzekering. Als de aannemer per ongeluk je woning beschadigt, dan dekt deze aansprakelijkheidsverzekering de schadepost.
4. Durf te besparen
Wist je dat je gewoon om korting kunt vragen als je een vloer of apparatuur voor je keuken koopt? Probeer het eens: afdingen voelt in het begin misschien ongemakkelijk, maar doorgaans is het hartstikke gebruikelijk om te doen. Vooral als je een grote aankoop doet, zoals een nieuwe visgraatvloer, kan het je wel honderden euro’s schelen. Vallen de prijzen van aanbieders in eigen land je tegen? Spiek dan eens over de grens: een autoritje naar een aanbieder in België of Duitsland kan soms een stuk voordeliger uitpakken.