De beste tips voor het mooiste interieurontwerp

Er is niets leuker dan een nieuwe woning betrekken of besluiten dat jij je interieur van je huidige woning op de schop gaat. Heb je al een aantal ideeën in je hoofd, maar zou je dit graag verder uitwerken tot een concreet interieurplan? Dan lees je in deze blog hoe je de indeling van je woning, de stijl en het interieurontwerp kunt aanpakken. Waar zet jij je bank neer, aan welke kant van de slaapkamer komt je bed en hoe wil je de badkamer indelen? Wanneer je past, meet en meerdere mogelijkheden uittekent, kun je het mooiste interieurontwerp voor jezelf creëren. Een huis is een plek waar jij je thuis voelt, dus zorg ervoor dat je het interieur ontwerpt zoals je het zelf mooi vindt.

Zorg voor een handige schets met alle afmetingen

Voordat je de indeling van je woning bepaald, is het een goed idee om alle ruimten die je hebt op papier uit te tekenen. Probeer om alle hoeken en muren zo goed mogelijk na te tekenen, zodat je er de juiste afmetingen bij kunt vermelden. Wanneer je de basis van je woning op papier hebt staan, kun je bepalen waar je welke meubels wil plaatsen. Meet direct de ruimte op die de meubels zullen hebben. Op die manier zorg je ervoor dat je niet per ongeluk meubels koopt, die later helemaal niet blijken te passen.

Wanneer je een aantal verschillende schetsen maakt, kun je spelen met de indeling. Zo zou je bijvoorbeeld je woonkamer op verschillende manieren kunnen indelen, door de indeling te spiegelen of van onder naar boven te veranderen. Het leuke aan een schets maken is dat je alvast voor je kunt zien hoe je de ruimten in huis het beste kunt gaan indelen.

Maak een moodboard van je interieurwensen

Wanneer je een beetje weet hoe groot je meubels mogen zijn en op welke manier je de verschillende ruimten in huis wil indelen, is het tijd om het interieurontwerp nog visueler te maken. Een moodboard kan je goed helpen om erachter te komen welke interieurstijl je mooi vindt. Knip en plak al je woon ideeën bij elkaar op een groot stuk karton. Kies een bepaalde stijl of laat je droommaterialen en kleuren erin terugkomen. Je kunt alvast een stijl qua meubels uitkiezen, maar ook leuke ideeën voor woonaccessoires verzamelen. Het moodboard helpt je om je op een bepaalde sfeer en uitstraling in je huis te focussen.

Wist je dat je in plaats van het old school knutsel moodboard, je ook een online moodboard kunt maken? Op websites als Pinterest kun je prachtige woon ideeën opdoen en kun je alles wat je mooi vindt in je digitale moodboard bewaren.

Kies voor een 3D plattegrond

Weet je wat de indeling van je woning zal worden en heb je al bepaalde meubels op het oog? Dan kun je zelf met wat apps aan de slag gaan om een 3D ontwerp van je woning inclusief meubels en accessoires te maken. Wil je dit liever laten doen door een professional? Dan kun je een binnenhuisarchitect inschakelen.