De do’s en don’ts van een werkplek in huis

De do’s en don’ts van een werkplek in huis

Thuiswerken is voor sommige mensen een vast onderdeel van hun werkweek geworden. Als het mogelijk is, vinden we het namelijk best prettig om deels vanuit huis en deels vanuit kantoor ons werk te doen. Dat betekent alleen ook dat je thuis een fijne werkplek nodig hebt. Vanuit hier moet je immers net zo goed kunnen werken, als vanuit kantoor. Wat moet je juist wel en juist niet doen, als je een thuiswerkplek gaat inrichten? We vertellen het in dit artikel.

De do’s van een thuiswerkplek

Zet je bureau goed neer

Bij het kiezen van een ruimte of plaats voor jouw thuiswerkplek, is het verstandig om rekening te houden met dingen zoals (zon)licht en geluid. Sommige mensen kunnen zich slecht concentreren wanneer hun werkplek door de middagzon heel warm wordt of als ze last hebben van geluid uit de woonkamer. Anderen worden juist belemmerd in hun creativiteit als ze moeten werken in een donker hoekje van het huis. Door slim te kiezen waar je gaat werken, zorg je dat je focus optimaal is.

Houd je werkplek netjes

Een opgeruimde werkplek is een fijne werkplek. Maak van je bureau dus geen rommeltje en berg losse papieren op in mappen of lades. Het helpt ook om een papierversnipperaar onder je bureau te zetten. Zo reken je snel én veilig af met papieren en brieven die je niet meer nodig hebt. Bovendien kost versnipperd papier minder ruimte in de prullenbak dan verfrommeld papier. Win-win!

Creëer een inspirerende omgeving

Heb jij thuis meer moeite om tot goede ideeën te komen dan op kantoor? Zorg er dan voor dat je werkplek creativiteit stimuleert. Denk aan je favoriete inspirerende quotes aan de muur, voldoende papier voor notities en een whiteboard om toffe ideeën uit te werken of to-do-lijstjes te maken. Misschien werk je wel goed met rustgevende muziek op de achtergrond, of vind je het fijn om kaarsjes of wierook te branden. Op jouw thuiswerkplek is ruimte voor alles dat jou inspireert!

De don’ts van een thuiswerkplek

Ga niet op je eetkamerstoel werken

Hoe leuk je eetkamerstoelen ook zijn, ze zijn niet gemaakt om een achturige werkdag op te zitten. Het risico op een muisarm, rugpijn of nekpijn is veel groter als je geen aandacht besteedt aan je werkhouding. Creëer dus een ‘dedicated’ werkplek die je inricht met een goede bureaustoel, maar het liefst ook met andere ergonomische producten. Bij specialistische webshops met kantoorartikelen, zoals 123inkt, kun je een speciale muis en muismat kopen, waarmee je de kans op RSI-klachten verkleint.

Werk niet waar je leeft

Daarnaast wordt het lastig om privé en werk van elkaar gescheiden te houden, als je werkplek zich letterlijk midden in je privéleven bevindt. Ook psychisch is het dus beter om een vaste, afgezonderde werkplek te hebben. Je kunt je werkdag dan beginnen en eindigen zoals je dat normaal ook op kantoor doet. Op het moment dat je in je werkkamer bent of aan je bureau zit, ben je aan het werk. Doe je de deur of de laptop dicht? Dan is je werkdag voorbij en kom je pas weer terug als het tijd is voor de volgende.

Laat je niet afleiden

Het is zo verleidelijk: even die was opruimen of even kletsen met je huisgenoot. Toch lijdt je productiviteit hier drastisch onder. Maak daarom goede afspraken met gezinsleden en huisgenoten over je thuiswerkdagen. Leg ze uit dat je niet gestoord wil worden en hang desnoods een briefje op de deur. Wees ook streng naar jezelf: als je op kantoor was geweest, kon je die was ook niet opruimen. Dan kan het dus nu ook wel even wachten tot vanavond.

Thuiswerken op jouw manier

Het grote voordeel van thuiswerken is dat je meer vrijheid ervaart. Je voelt je prettig in je eigen omgeving en kunt je dag zelf indelen. Tegelijkertijd kan deze vrijheid het verschil tussen werkomgeving en woonomgeving lastig maken. Met een opgeruimde en inspirerende werkplek op een aangewezen plaats, wordt dat al een stuk eenvoudiger. Zorg je er daarnaast voor dat je comfortabel én verantwoord aan de slag kunt? Dan wordt thuiswerken een eitje voor jou!