Veiligheid en goede isolatie in je ramen

De rol van ramen in het interieur

Ramen spelen een belangrijke rol in het interieur van een woning. Naast het doorlaten van natuurlijk licht, zijn ramen natuurlijk de connectie met de buitenwereld. Hierdoor kun je genieten van een prachtig uitzicht of een oogje in het zeil houden. De ramen geven bovendien tal van opties voor meer stijl: kleuren, kozijnen en raambekleding brengen allemaal een uniek gevoel met zich mee. Hier zijn een aantal manieren waarop ramen het interieur van je woning kunnen beïnvloeden.

Natuurlijk licht is gezond

Een natuurlijk belichte kamer laat niet alleen de kamer opleven, maar ook de mensen in de kamer. Het raam is onze connectie naar de buitenwereld en het licht dat er doorheen komt een belangrijke bron voor een gezond leven. Nog buiten het ontwerp om, is de plaatsing dus belangrijk. Zorg er daarom voor dat de positie van het raam genoeg licht toelaat. Als dit helemaal in orde is, kun je kiezen voor een stijl die aansluit bij het interieur. Zo kan het natuurlijk aanvoelen, maar is ook een strak of industrieel uiterlijk zeker mogelijk.

Raambekleding voor privacy

Een raam is uitermate handig voor overdag, maar is minder handig voor als het donker wordt of als je even bedekking zoekt. Om dit goed te controleren, en om je privacy te garanderen, is een goede raambekleding belangrijk. Hier is echter ook nog ruimte om de stijl van het interieur verder te bevorderen. Zo bieden houten jaloezieën niet alleen een goede dekking, maar is er ook variatie in het ontwerp te vinden. Ben je op zoek naar iets kleiner, dat tevens ook praktisch in het gebruik is? Dan kun je overwegen plissegordijnen te nemen. Zelfs het bekken van de raam is dus bepalend in de stijl van de woning.

Het uitzicht als invloed op het interieur

Als je uit het raam kijkt en een prachtig uitzicht ziet, zou het mooi zijn als dit in harmonie is met het interieur van de woning. Daarom kun je ook handig gebruik maken van dit uitzicht om bepaalde elementen van het design binnenshuis te bepalen. Is er buiten veel natuur en aardse tonen te zijn? Zorg er dan voor dat er binnen complementaire kleuren zijn die van alles een prachtig geheel maakt. Wat er buitenshuis te vinden is, kan dus als inspiratie dienen voor keuze in het ontwerp.

Gebruik de ruimte

Ramen geven een gevoel van openheid, zeker als de raam heel de muur bedekt. Dit kun je gebruiken om de kamer zelf groter te laten lijken. Eventueel kan er hier ook gespeeld worden met spiegels, om alles ruimer te maken. Let hierbij wel op de stand van de zon. Het is immers niet fijn om op de volle zon in je gezicht te hebben als je ’s ochtends op de bank zit. Het is altijd verstandig om van tevoren alles even goed te overwegen en hier eventueel een specialist bij te halen, zodat je weet dat alles zo mooi mogelijk wordt.