Een hoge of lage douchebak

Een hoge of lage douchebak?

De badkamer is de plaats waar je eigenlijk vooral aan ontspanning wilt denken, maar in de huidige drukke tijd moet zeker in de ochtend de eerst wasbeurt ook efficiënt kunnen plaatsvinden. Een snelle en comfortabele douche ligt dan voor de hand. Maar ook op dat gebied is er tegenwoordig veel te kiezen. Ga je voor een inloopdouche of kies je voor een hoge douchebak?

De grootte en de voorzieningen in de badkamer bepalen voor een gedeelte je keuze. Een douchebak is in vrijwel iedere badkamer te plaatsen vanwege de verschillende vormen en materialen die tegenwoordig worden aangeboden. Welke keuze is voor diverse omstandigheden het beste?

1. Voorkom een waterballet

Zonder een douchebak zal het water zich ook in de rest van de badkamer doen gelden. Dat is geen echt probleem indien je goede ventilatie hebt in die ruimte. Maar door het vocht voelt de badkamer enige tijd na gebruik kil en klam aan. Geen prettig idee voor degene die na jou gebruik moeten maken van de ruimte. Het droogmaken van de badkamer is iets waar de meeste gebruikers in de ochtenduren niet echt aan denken. Een hoge of lage douchebak leidt het water meteen naar de afvoer en het beperkt vocht in de rest van de badkamer.

2. Schoonmaken

Voor douchebakken zijn er diverse moderne materialen beschikbaar, ook in de look die precies past bij de stijl van jouw badkamer. Veelal zijn de kunststoffen die worden gebruikt voor een dergelijke bak onderhoudsarm en makkelijk te reinigen. Een tegelvloer in de doucheruimte is een plaats waar de vorming van bacteriën en schimmels bij uitstek kan plaatsvinden. Als een dergelijke vloer niet zeer regelmatig wordt gereinigd, is de hygiëne niet gewaarborgd.

3. Diverse opties

De moderne douchebak kent ook diverse opties en is beslist niet meer de grote en massieve bak die vroeger werd gebruikt. Bij een lage douchebak is er geen opstap en zijn er geen hoogteverschillen met de rest van de vloer. Het is daarbij dan wel noodzakelijk dat er voldoende ruimte in de douchevloer is om een dergelijke bak te plaatsen. Een lage bak kan zowel bij een inloopdouche als een cabine worden gebruikt.

Een hoge douchebak is voor iedere badkamer mogelijk en zorgt voor een optimale afvoer van water. De materialen en opties in vorm zorgen ervoor dat een dergelijke bak ook in stijl past bij de rest van de kamer. Zo creëer je bijvoorbeeld de meest praktische en mooiste badkamer voor een gezin.

Tips om vallen te voorkomen in de badkamer

Ongeacht het type douche of de douchebak die je kiest, is de badkamer de plaats in huis waar de meeste ongelukjes (en ongelukken) plaatsvinden door vallen. De combinatie van gladde materialen en water in nu eenmaal niet optimaal. Probeer dan ook om voorzieningen aan te brengen die deze risico’s verminderen. Indien een hoge douchebak wordt aangebracht is het zeker voor ouderen ook een goede optie om een beugel te laten aanbrengen. Deze kan zowel bij de opstap als het douchen de veiligheid flink verhogen. Ook goede en veilige verlichting in de badkamer is een goede methode om de veiligheid te verbeteren.

Voorkom te allen tijde losliggende kleedjes of andere zaken die risicovol zijn in de badkamer.