Een-mooie-groenblijvende-haagplant-de-Taxus.jpg

Een mooie, groenblijvende haagplant: de Taxus

Bij een huis hoort (bijna altijd) een tuin. Het is natuurlijk prettig om wat privacy te hebben achter of voor het huis. Er zijn verschillende manieren om privacy te kunnen creëren voor je tuin. Zo zou je bijvoorbeeld een schutting kunnen plaatsen. Een schutting is een snelle oplossing, maar staat minder gezellig dan een mooie, groene haag. Ben jij benieuwd naar welke haag super zou dienen als schutting? Lees dit artikel dan snel verder!

Er zijn veel verschillende soorten hagen. Zo heb je hagen die in de winter zijn bladeren verliezen, maar ook hagen die mooi groen blijven. Maar er zijn meer dingen die je zelf moet overwegen: ga je voor een haag die veel onderhoud nodig heeft, of vind je 1 á 2 keer per jaar snoeien wel genoeg?

Het hele jaar door plezier hebben van je haagplant

Wanneer je op zoek bent naar een decoratieve, groenblijvende haagplant, dan is de taxus misschien wel iets voor jou. De taxus is een zeer winterharde plant, die in de winter mooi groen blijft, zijn bladeren niet verliest én bestand is tegen vorst. Taxushagen zijn erg sterke planten met een lange levensduur, waardoor ze vele jaren een mooie haag kunnen vormen, waar je veel plezier van hebt. Een taxus is gemakkelijk terug te snoeien en komt in veel varianten voor. De ene taxussoort hoeft maar één keer per jaar gesnoeid te worden, een andere soort, zoals bijvoorbeeld de Taxus Baccata, moet tweemaal per jaar gesnoeid worden.

Mooi groen en rood is niet lelijk

De Taxus Baccata, oftewel de Venijnboom is een van de meest populaire haagplanten. De Taxus Baccata kan geplant worden als een op zichzelf staande plant, maar is (lucky you) meer geschikt voor het creëren van een lage, groene haag. De Venijnboom is een dichtbedekte, altijd groene plantsoort die een felgroene kleur kan hebben in de lente en in de herfst schattige, kleine rode besjes heeft. Dit fruit is super aantrekkelijk voor vogeltjes, maar is helaas giftig voor mensen, vee en huisdieren. Dit is dus zeker iets om rekening mee te houden wanneer je (kleine) kinderen hebt, of er een nieuwsgierige, alles etende hond of kat hebt rondlopen.

Een van de beste haagplanten

Niet alleen ziet de Taxus Baccata er leuk uit en hoeft hij maar tweemaal per jaar gesnoeid te worden, hij is ook zeer tolerant voor verschillende groeiomstandigheden: kalk en schaduw zijn geen probleem voor de Venijnboom. Tegen slecht gedraineerde of drassige bodems is de Taxus Baccata niet bestemd. Maar al met al staat deze plant niet voor niets bekend als een van de beste haagplanten!

Zie je na het lezen van dit artikel ook al het plaatje van ‘huisje, boompje, beestje’ voor je?