Eerste hulp bij een hete zomer: help je tuin tegen de droogte!

Natuurlijk is een heerlijke en warme zomer precies waar wij in Nederland altijd om vragen. Het zonnetje schijnt, de temperatuur is dagen achter elkaar zo goed dat het voelt alsof je in Spanje op vakantie bent. Een hittegolf kunnen we ook nog aanvaarden, mits het niet te lang duurt. Geweldig al die hitte maar wat doet dit met je tuin? Ben je gek op alle planten, bloemen en bomen in de tuin? Dan wil je natuurlijk niet dat alles vergaat omdat er sprake is van een droge periode… In deze blog lees je alles over hoe jij je tuin de zomer door kunt helpen.

Geef de gevoelige planten voorrang op de rest

Aangezien je een plantenliefhebber bent, weet je vast wel dat niet elke plant dezelfde hoeveelheid liefde, aandacht en water nodig heeft. Zorg er daarom voor dat jij je in het begin vooral op de gevoelige planten richt. Dit zijn bijvoorbeeld de planten die je in een bak of pot hebt staan. Deze plantjes hebben minder grond onder de wortels, waardoor de kans op uitdroging veel groter is.

De oplossing voor deze planten is eigenlijk erg simpel. In de droge en warme maanden kun je ervoor kiezen om twee blokken met oase onderin de pot neer te leggen. Je weet wel, dat is van dat spul waar je kerststukjes en andere bloemschikkunstwerken mee maakt. Op die manier kunnen de planten in de bakken water uit een reservebron halen. Als je dat te veel werk vindt, kun je wat grind op de aarde in de pot leggen, daardoor kan het water wat in de pot zit, minder snel verdampen en heeft de plant er dus langer plezier van.

Kies voor planten die de hitte gewend zijn

Wil jij een zomers en exotisch ogende tuin? Dan is het een leuk idee om planten uit het Middellandse Zeegebied te planten. Mediterrane planten zijn het gewend om in de loeihete zomer weg te staan branden. Vetplantjes, cactussen en lavendel doen het erg goed op droogte en hitte. Bovendien geven dit soort planten ook een leuke sfeer mee aan je tuin. Wist je dat grijskleurige plantjes het zonlicht kunnen weerkaatsen? Zij zorgen er dus zelf voor dat ze niet wegbranden wanneer de zon een aantal dagen achter elkaar veel op hen neerschijnt. Wil je een tuin die tegen hitte kan? Kies dan voor hittebestendige planten, bloemen en bomen.

Tips om voor verkoeling in de tuin te zorgen

Wanneer je de planten gedurende een hete zomer wil onderhouden, kun je ze het beste in de vroege ochtend water geven. Daarmee zorg je voor voldoende verkoeling en is de kans dat je planten overdag verbranden veel kleiner. De wortels dieper in de grond zijn de bron van leven voor alle planten in de tuin. Zorg er dus voor dat je voldoende water in de aarde spuit. Wanneer je de wortels van de planten en bloemen weet te redden, zal je uiteindelijk de hele plant de droogte en hitte doorhelpen.