Dagen waarop er veel regenwater uit de lucht komt vallen, zijn Nederland niet vreemd. De hoeveelheid neerslag die er in Nederland in een jaar gemiddeld valt, is relatief groot. Deze neerslag is als je op de fiets zit niet zo plezierig. Maar de regen is voor de natuur wel heel belangrijk. Helaas bereikt maar een klein deel van de neerslag daadwerkelijk de natuur. Er valt dus winst te behalen op het gebied van efficiënte en duurzame regenwaterverwerking.
Riolering effectief ontlasten
Regenwater is onmisbaar voor de natuur. Veel mensen denken dat het daarom met de natuur in Nederland wel goed moet zitten. Er valt immers genoeg regen in een jaar. Deze opvatting klinkt logisch, maar is niet geheel terecht. Niet al het regenwater komt namelijk in de natuur terecht. Een groot deel van het regenwater verdwijnt in de riolering. Iets dat helemaal niet ideaal is. Wanneer er veel neerslag valt, raakt de riolering overbelast. En dat terwijl het water elders juist goed van pas komt. Dat moet en kan anders. Er bestaat tegenwoordig een manier om de riolering effectief te ontlasten. Hoe? Door regenwater infiltratie. Dit houdt het opvangen van het regenwater in de grond in.
Zo wordt het regenwater opgevangen
Regenwaterinfiltratie is een effectieve manier om het riool te ontlasten. Je slaat hierbij namelijk het gevallen regenwater op in de grond op de plek waar het valt. Je voorkomt zo dat er rioolproblemen ontstaan door de grote hoeveelheid regenwater. En daarnaast kun je de grond geleidelijk voorzien van water wanneer dat nodig is. Het is dus een hele duurzame en efficiënte manier om regenwater te verwerken. Maar hoe gaat dit dan precies in zijn werk? Hoe wordt het regenwater in de grond opgeslagen? Het regenwater wordt opgeslagen in een speciale infiltratiekrat zolang de grond verzadigd is. En wanneer het weer kan, wordt er regenwater aan de grond afgegeven.
Voor welke rainbox kies je?
De regenwaterinfiltratie is een mooie en duurzame manier van regenwaterbeheer. Maar je kunt je voorstellen dat het regenwaterbeheer er op elke plek weer anders uitziet. Hier is dan ook met het aanbod infiltratiekratten op ingespeeld. Er zijn verschillende kratten op de markt gebracht. Zo is er voor iedere situatie een passende rainbox. Zoek je een krat voor regenwaterbeheer rondom je woning of in een groenzone? Dan volstaat de rainbox 3S. Deze box is namelijk goed geschikt voor een lage verkeersbelasting. Gaat het om een omgeving die een hoge verkeersbelasting kent zoals een parkeerplaats? Dan is de rainbox Cube meer geschikt. Met welk type krat ga jij in jouw omgeving het regenwaterbeheer optimaliseren?