Hoe deel jij je tuin in

Hoe deel jij je tuin in?

Heb jij de luxe dat je een hele nieuwe tuin mag indelen? Of ga je een bestaande tuin aanpassen. In ieder geval staan hieronder een aantal handige tips waarmee je aan de slag kan.

1. Maak een tuinplan

Het klinkt zo logisch omdat vrijwel niemand meteen aan het schoffelen slaat zonder op het minst een idee te hebben hoe het eindresultaat eruit moet zien. Toch is het maken van een tuinplan -al dan niet met behulp van een specialist- iets dat vaak onderschat wordt. Zeker als je een nieuwe tuin gaat indelen, begint het met meten. De vorm van de tuin staat meestal al vast, maar daarvan kan je vaak ook gebruik maken om te bereiken wat jij tot doel hebt gesteld. Als je tuinplan er goed uitziet, gaat dat ook gelden voor de tuin zelf.

2. Lichtinval

Bij het maken van het tuinplan, is het van groot belang dat je de lichtinval beoordeeld. Vrijwel iedere tuin heeft plaatsen waar schaduwen overheersen en uiteraard maak je ook gebruik van de zonnige plekken. Misschien wil je hier je terras maken of juist deze plek gebruiken voor tuinplanten die wel van zonnebaden houden. Steeds meer mediterrane planten zijn ook geschikt voor onze tuinen, mits ze maar voldoende zon krijgen en een beetje bescherming in de winter.

3. Terras

Er zijn vele mogelijkheden voor je terras wat materiaal betreft. Daarbij kan je denken aan (kunst)-gras tot een vlonder of tegels. Kies de plaats van het terras zorgvuldig omdat jij hier met je gezin en vrienden hopelijk zult gaan genieten van je tuin. De oude wijsheid geldt nog steeds dat een terras dicht bij het huis een goed idee is. Hierdoor is het goed bereikbaar en kan je bijvoorbeeld ook een overkapping laten aanbrengen. Een comfortabel terras heeft tuinmeubelen die uitnodigen om er tijd door te brengen en die passen bij de stijl van de tuin. Laat je inspireren door de tuinmeubelshop.nl.

4. Zicht van binnen en buiten

Hoe gaat jouw tuin eruit zien? Uiteraard is de tuin in eerste instantie bedoeld om te ontspannen in een aantrekkelijke groene omgeving. Het is dan ook logisch dat bij de indeling van de tuin je vooral kijkt naar het zicht van binnen. Maar je wilt jouw tuin vast ook niet afsluiten van de rest van de wereld. Let er derhalve op dat je tuin zowel privacy biedt voor de gebruikers en het van buiten ook uitnodigt om er een blik op te werpen.

5. Moestuin/kruidentuin

Bij het aanleggen van een moestuin bij boerderijen koos men zo mogelijk altijd een plek die niet ver van de keuken was gelegen. Ook als jouw tuin geen enorme omvang heeft, is deze traditie ook vandaag de dag nog een goede keuze al draait het dan voornamelijk om bereikbaarheid.

6. Paden

Bezoekers komen over eventuele paden door jouw tuin naar het terras. Bij de aanleg daarvan is het een goed idee om wat blikvangers langs het pad te plaatsen. Dat kunnen planten zijn maar ook ornamenten. Kunst in de tuin wordt ook steeds meer de trend, kies dan voor objecten die iets toevoegen aan jouw tuin.