Hoe zorg je het hele jaar door voor een comfortabel en aangenaam klimaat in huis

Hoe zorg je het hele jaar door voor een comfortabel en aangenaam klimaat in huis?

Niets is zo veranderlijk als het weer. In de zomer kan het erg heet zijn, en in de winter juist weer enorm koud. Het ligt een beetje aan het type woning waarin je woont, maar deze verschillen kunnen door het jaar heen een flinke impact hebben op het klimaat in huis. Het liefst zorg je in elk seizoen voor een comfortabel leefklimaat. Met de onderstaande slimme aanpassingen aan je woning krijg je dit voor elkaar!

Woning isoleren

Betere isolatie van de woning vormt een uitstekende manier om te zorgen voor een prettiger klimaat in huis. Het maakt namelijk dat je huis in de winter warmer blijft, en in de zomer juist koeler. Een huis isoleren werkt dus twee kanten op! Zeker als je in een wat ouder pand woont, merk je een verschil. Je energierekening gaat omlaag en het comfort binnenshuis neemt toe. Dit maakt isolatie een waardevolle investering, waarbij ook nog eens de waarde van je woning toeneemt vanwege de verbetering van het energielabel. Er zijn verschillende manieren om een woning te isoleren. Denk aan de isolatie van de vloeren of het dak, evenals isolatie muur. Kies ervoor om steeds een stuk van je woning te isoleren, of pak direct het gehele huis aan.

Zonlicht weren

Het zonlicht in huis maakt dat het er snel kan opwarmen. Vind je dat het in de zomermaanden gauw te heet is binnen? Kies dan voor goede zonwering bij de ramen. Je kunt de gordijnen bijvoorbeeld dichtlaten als de zon op dat raam staat. Het nadeel daarvan is dat je dan vaak in het donker moet zitten. Een andere optie is zonwering aan de buitenzijde van het raam: denk aan een scherm of lamellen. Er zijn vandaag de dag veel handige systemen te vinden, die het eenvoudig maken om de zonwering in en uit te klappen.

Luchtbevochtiging in huis

Een aangenaam klimaat in huis heeft ook te maken met de luchtvochtigheid in de ruimtes. Het kan in onze woningen al snel wat droog zijn. Met name als de verwarming aanstaat: hiervan wordt de lucht droger. Ook airconditioning kan de lucht droger maken. Een oplossing is een apparaat in huis dat de luchtbevochtiging op peil houdt. Zo’n diffuser verspreidt vocht door de kamer en kan zelfs een reinigende functie hebben. Kies optioneel voor een diffuser die een lekkere geur verspreidt. Zo ruikt het ook altijd goed in je woning!

Ramen open op de juiste momenten

Tot slot doet het open- of juist dichthouden van de ramen veel goeds voor het leefklimaat in huis, mits je dit op de juiste manier toepast. Laat in de warme maanden de ramen overdag dicht, zodat de koelte beter in je huis kan blijven hangen. Zet ’s avonds en ’s nachts de ramen open – eventueel met een hor tegen muggen. En vergeet in de wintermaanden niet om ook regelmatig te luchten. Al is het maar even: het blijft zo fris in huis.