Ieder hoekje een eigen lamp

Heb je een beetje een grote woonkamer? Dan is het leuk om deze in hoekjes op te delen. Dat doe je vaak al een beetje vanzelf bij het inrichten. Je hebt een hoekje waar de eettafel staat, en je samen eet. Dan is er nog vaak een hoek waar de tv staat en het bankstel, om lekker op te relaxen. Misschien blijft er nog een hoek over om te lezen, of een hoekje waar je eventueel wat werk kunt doen. Heb je voor al deze hoekjes ook de juiste lamp? Om te lezen of werken heb je tenslotte heel andere verlichting nodig dan wanneer je relaxed op de bank hangt.

Let op de functie

Ieder hoekje van je kamer zal zo zijn eigen functie hebben. Denk maar eens aan de hoek waar je eettafel staat. Dit is de plek waar je aan het einde van de dag gezellig met iedereen aan tafel gaat en de dag een beetje doorspreekt. Daar wil je graag een goede lamp bij, maar dan het liefst eentje die wel wat sfeervol is, en niet te fel. Een hanglamp wordt vaak gekozen boven de eettafel, en oog inderdaad vaak prachtig. Let er wel op dat je hem zo ophangt dat je er niet iedere keer je hoofd tegen stoot, een regelmatig aanwezige valkuil. Gebruik je de eettafel ook voor andere dingen, knutselen, puzzelen of werken, bijvoorbeeld? Dan kan het zijn dat je op die momenten wat meer behoefte hebt aan sterkere verlichting. Kies er in dat geval voor om een lamp op te hangen waarvan je de hoeveelheid licht aan kan passen, zodat je hem voor verschillende doeleinden goed kunt gebruiken.

Op dezelfde manier ga je ook kijken naar de andere hoekjes die in je kamer zijn ontstaan. Rond de bank wil je waarschijnlijk sfeervolle lampen, die zacht licht geven; perfect om bij te relaxen. In je leeshoekje heb je dan weer een wat sterkere lamp nodig, liefst eentje die je goed op je boek kunt laten schijnen. Een lamp die verstelbaar is kan hier handig zijn, maar lekker lezen met een mooie staande lamp naast je gaat ook prima.

De verlichting aanpassen aan de gewenste sfeer

Steeds meer mensen kiezen ervoor om verlichting ook te gebruiken om een bepaalde sfeer neer te zetten. Dat doe je door te kiezen voor een bepaald type lamp, een mooie kroonluchter geeft bijvoorbeeld direct een chique touch aan je interieur, maar ook door naar het soort licht te kijken.

Nu we steeds meer gebruik zijn gaan maken van LED lampen, kunnen we de sfeer ook makkelijk per moment aanpassen. Soms door de lamp met een dimmer wat sterker of zwakker te maken, maar steeds vaker ook met een handige app op onze telefoon. Hier kun je dan vaak zelfs complete programma’s voor al je lampen op programmeren, en deze per gelegenheid veranderen. Handig, zo heb je voor ieder moment de juiste sfeer te pakken.