Juiste eettafel kiezen

Juiste eettafel kiezen: waar kun je allemaal op letten?

Als je een nieuwe eettafel gaat kopen, wil je uiteraard een doordachte keuze maken. Het is immers een vrij prominent meubelstuk in huis! Er zijn verschillende afwegingen te maken, om tot de ideale eettafel in jouw woning te komen. Waar je op kunt letten? Dit zijn onze tips!

Materiaal van de eettafel

Eettafels zijn er in allerlei materiaalsoorten te vinden. Zo kun je kiezen uit een tafelblad van hout, metaal of glas. Metaal past in een industriële woonstijl. Een glazen tafel kent een minimalistische look, wat goed past in een moderne woonkamer. De meest gekozen materiaalsoort voor een eettafel is hout: dit past bij iedere interieurstijl. Je hebt verschillende houtsoorten om uit te kiezen – van lichtkleurig tot donkerkleurig hout, van strak tot robuust hout. Houd er trouwens rekening mee dat hout snel kan beschadigen: bescherming van de tafel is wenselijk. Een tafelbeschermer voorkomt dat er vlekken en krassen in de tafel komen. Natuurlijk wil je nog altijd dat je mooie tafel goed zichtbaar blijft. Kies daarom voor een tafelbeschermer transparant: je geniet nog gewoon van de looks van de tafel, terwijl deze tegelijkertijd netjes blijft.

Vorm van de eettafel

Welke vorm kies je het liefst voor de eettafel? Een rechthoekige tafel is de gebruikelijke keuze: deze tafel komt in de meeste woonkamers voor. Een vierkante eettafel is tevens een optie, als je er niet veel stoelen aan kwijt wilt. Er is daarentegen ook een heuse trend gaande: die van de ronde eettafel! Deze tafel oogt speels en staat net wat gezelliger in huis.

Aantal zitplaatsen

Hoeveel stoelen wil je kwijt kunnen aan de eettafel? Dit is per woonsituatie natuurlijk weer anders. Als je in je eentje of met je partner woont, heb je een minder grote tafel nodig dan een gezin. Al ligt het er ook maar net aan of je vaak visite over de vloer hebt: dan is het natuurlijk tevens belangrijk om genoeg zitplaats te hebben in huis. Bedenk op die manier hoeveel stoelen er in gebruik zijn. En ga ook na hoeveel ruimte er beschikbaar is in je woonkamer. In een kleine woning past misschien alleen een kleine tafel, maar in een groter huis kun je uitpakken met een grotere tafel.

Onderstel van de tafel

Waar we het hierboven al over het tafelblad hadden, is er natuurlijk ook nog het onderstel. Vergeet niet om hier de nodige aandacht aan te besteden: het gaat om het totaalplaatje van de tafel. Van sierlijke, subtiele houten poten tot juist een robuust onderstel van metaal, bedenk waar jij voor wilt kiezen.

Stoelen bij de tafel

Dan nog even over de stoelen bij de tafel: die maken de boel uiteraard compleet! Soms kun je een volledige set kopen, met een tafel en bijbehorende stoelen. Of ga zelf op zoek naar stoelen die je fraai vindt. Of je nu als eerst de tafel of de stoelen uitkiest: houd in ieder geval in je achterhoofd dat alles bij elkaar moet passen.