Kan plafondverlichting meehelpen om je ruimte een andere uitstraling te geven

Kan plafondverlichting meehelpen om je ruimte een andere uitstraling te geven?

Wanneer je van plan bent om jouw huis warm en huiselijk te maken, kan plafondverlichting een subtiel, maar krachtig middel zijn. Verlichting kan van invloed zijn op veel zaken: van de kleur van het tapijt tot het aanzicht van de muur. Daarom is het belangrijk om een plan te hebben voor jouw plafondverlichting. Vergeet niet dat de juiste keuze verantwoordelijk kan zijn voor die geweldige ambiance, de sereniteit en de aura waar je naar zoekt. In dit blog lees je hoe plafondverlichting een ruimte beïnvloedt.

De hoogte van het plafond en de leefruimte

Eerst moet je nagaan hoe de ruimte wordt gebruikt en hoeveel tijd er per dag wordt doorgebracht. Ook is het van groot belang om te weten hoe groot de ruimte is en hoe hoog het plafond is. Wanneer je een laag plafond hebt, zullen grote plafondarmaturen, zoals kroonluchters, jouw leefruimte aanzienlijk kleiner en rommeliger doen lijken.

Daar tegenover staan kleinere plafondarmaturen: deze gaan verloren in grotere kamers met hoge plafonds. Daarom zijn de hoogte van het plafond en de grootte van de leefruimte belangrijke factoren om rekening mee te houden bij de keuze van de juiste plafondverlichting.

Het gekozen verlichtingstype en het type plafondlamp

De variatie aan plafondlampen bieden verschillende functies, waardoor verschillende verlichtingstypen mogelijk zijn. Op basis van de gewenste sfeer die je wilt creëren, houd je rekening met de functie van de plafondlamp die je kiest voor een bepaalde ruimte. Er zijn drie soorten verlichting: taakverlichting, sfeerverlichting en omgevingsverlichting.

Over het algemeen zorgen plafondlampen voor sfeerverlichting, omdat ze een breed gebied verlichten en met dimmers de juiste sfeer kunnen oproepen. Omgevingsverlichting kan worden aangevuld met kleinere lampen en staande lampen. Door het gebruik hiervan, creëer je lagen in de betreffende ruimte. De verlichting in deze ruimte biedt dan taak- en accentverlichting.

De juiste lamp kiezen

Bij het kiezen van een verlichting worden gloeilampen vaak als eerste gekozen. Het soort verlichting bepaalt hoe elegant de verlichting binnen of buiten jouw huis zichtbaar is. Er zijn veel verschillende soorten lampen verkrijgbaar die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben en allen voor een andere sfeer zorgen.

Aangezien de woonkamer typisch een kamer is die elke dag en vooral ’s avonds/’s nachts wordt gebruikt, zullen LED-lampen met een  langere levensduur, hier goed van pas komen.  LED-lampen passen zich aan veel verschillende situaties aan, produceren een zacht wit licht, zijn dimbaar en zijn de beste optie voor energiebesparing.  Wanneer je kiest voor een LED-lamp, krijg je vaak het advies om een decoratieve lamp aan te schaffen. Decoratieve lampen zijn altijd het beste voor een woonkamer; ze zijn elegant, trendy en zullen de look van de kamer perfect afmaken. Filament LED-lampen worden steeds populairder. Met hun vintage-geïnspireerde look, produceren filament lampen moeiteloos een warm licht, creëren een uitnodigende sfeer en zien er ook nog eens goed uit.  Voor verlichting van buiten zijn LED-lampen ook de beste keuze. Je kunt hierbij kiezen voor extra felle lampen zodat je ten alle tijden alles kunt zien. Wil je meer info over buitenverlichting? Lees dan verder via de vorige link.