Kunstgras schoonhouden

Kunstgras schoonhouden: wat mag je zeker niet doen?

Kunstgras kan tot wel 15 jaar lang meegaan. Het is bestand tegen heftige weersomstandigheden en enorme slijtage. Om ervoor te zorgen dat jouw kunstgras overleeft, is het belangrijk dat je goed hiervoor zorgt. Eén van de grootste voordelen van kunstgras is dat het weinige onderhoud nodig heeft en toch in goede conditie blijft. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om jouw nieuwe gras een extra lange levensduur te geven. In deze blog lees je hoe je jouw kunstgras zo lang mogelijk kunt behouden.

Wat is de beste manier om kunstgras schoon te houden?

De beste methode om jouw kunstgras schoon te houden is grotendeels afhankelijk van wat er schoongemaakt moet worden. Denk daarbij aan de mogelijke manieren van slijtage. Het gebruik van de verkeerde materialen en producten om het kunstgras schoon te maken, kan resulteren in schade aan de grasmat. Deze schade kan betrekking hebben op de functionaliteit en de zichtbare staat van het gras.

Aangezien bladeren, zaden van nabijgelegen bomen en ander kleinschalig biologisch afval niet zomaar afbreken en in de bodem van kunstgras verdwijnen, kunnen verschillende oplossingen helpen. Een bladblazer of een bezem helpt vaak. Het gras vrijhouden van kleinschalig afval zorgt voor een groener kunstgrasveld en een beter beheersbare tuin.

Kun je kunstgras stofzuigen?

Het simpele antwoord is: ‘nee’. Je mag geen stofzuiger gebruiken op jouw juiste kunstgras voor balkon, omdat de zuigkracht het instrooizand uit de grasmat zal verwijderen. Water kan jouw stofzuiger eveneens beschadigen, zeker wanneer de stofzuiger niet is ontworpen om vochtige oppervlakken te reinigen.

Regelmatig onderhoud voer je het beste uit door met een bezem voorzien van stijve haren, het kunstgras te borstelen. Hierdoor ziet jouw kunstgras er in een mum van tijd weer prachtig uit. De meest effectieve manier om het gras te reinigen, is het borstelen van de mat tegen de richting van het gras in. Wanneer je een bijzonder groot grasoppervlak hebt, kan een elektrische borstel sneller werken. Zorg er verder voor dat je jouw kunstgras zoveel mogelijk vrij houdt van vuil, hierdoor kun je de komende 20 jaar genieten van het gras.

Invloed van huisdieren op kunstgras

Hoewel jouw tuin misschien geen brandkranen, lantaarnpalen of andere objecten heeft, betekent dit niet dat jouw huisdier geen gebruik maken van jouw specifieke soort kunstgras tuin. Sommige diereneigenaars gebruiken grind of een vervuilde plek als kattenbak voor de huisdieren. Toch kan dit niet voor alle huisdieren. Maar maak je geen zorgen dierenliefhebbers. Er zijn vele manieren waarop je jouw synthetische gazon snel weer een gezonde uitstraling geeft. Vaste stoffen verwijder je met een goed geplaatste zak en schep. Dit is vergelijkbaar met het opruimen van de uitwerpselen van jouw hond tijdens een wandeling.

Voor vloeibaar afval is het raadzaam het terrein met water te spoelen om de drainage te bevorderen en de urine van het oppervlak van het gazon naar de ondergrond af te voeren. Wanneer je meerdere honden hebt of wanneer ze herhaaldelijk dezelfde plek gebruiken om hun uitwerpselen neer te leggen, is bovenstaande ook belangrijk.

Wij raden je aan om jouw hondengazon goed te spoelen voor speciale gelegenheden, zoals een barbecue of een feestje. Zeker tijdens de warmere maanden is dit van belang, omdat je op deze manier alle urine van het gazonoppervlak verwijdert.