Maak je eigen wilde bloementuin met deze snel toepasbare tips

Hoe gaaf is het om je tuin wat meer kleur en leven te bieden? Dit kun je doen door bloembollen te planten, beplanting toe te voegen, maar bijvoorbeeld ook door een wilde bloemtuin te zaaien en onderhouden. Hoe leuk is het om je eigen pluktuin in de achtertuin te maken? Zodat je in de juiste seizoenen altijd bloemen in huis kunt halen, die je gewoon uit je achtertuin kunt plukken! In deze blog lees je op welke manier je aan wilde bloemzaden kunt komen, wat de beste tijd is om de zaden te zaaien en wat het grootste voordeel van een wilde bloementuin is.

Kies voor je favoriete bloemzaden

Wanneer je ervoor kiest om een wilde bloementuin in de achtertuin te creëren, is de belangrijkste stap het verzamelen van je favoriete bloemzaden. De bloemzaden kun je uiteraard in de winkel kopen, maar waarom zou jij je tuin dan nog een wilde bloementuin noemen? Het wilde bereik je juist door zelfstandig op zoek te gaan naar je favoriete bloemenzaden, jawel, in het wild! Wanneer je bloemzaden uit je eigen woonomgeving kiest, kun je ervan uitgaan dat de bloemen geweldig zullen groeien. Dit komt doordat je de beste bodem en omstandigheden voor lokale bloemen hebt. Verder kun je meer insecten en dieren naar je tuin lokken als je voor lokale bloemen kiest.

Je kunt bloemenzaden verzamelen uit bloemen in de berm, op en verlaten terrein, langs het spoor of de weg en uit een oude bouwplaats. Je kunt de zaden verzamelen door rijpe zaaddozen te plukken. Je kunt pluizen ook opzuigen met een kruimeldief.

Op welk moment kun je de bloemzaden het beste zaaien?

Het is belangrijk dat je de bloemenzaden in een schrale grond plant. Dit is erg makkelijk aangezien je hiervoor helemaal niet hoeft te bemesten, ploegen of te spitten. Zoals je merkt is het aanleggen van een wilde bloementuin dus helemaal niet zo intensief als je van tevoren zou denken. De grond die je zoveel mogelijk met rust hebt gelaten, is perfect om de wilde bloemen in te zaaien. Hoe minder voedingsstoffen er in de grond zitten, des te meer bloemen er uiteindelijk uit zullen komen.

Heb je een stuk braakliggend gras? Dan is dat de beste plek om je eigen wilde bloemenweide te beginnen. Maai het gras in het najaar extra kort en leg er in die periode meteen alle zaden in die je erin kwijt wil.

Wat is het grootste voordeel van een eigen wilde bloementuin?

Nu je weet hoe makkelijk het is om de eerste stappen te zetten naar je eigen wilde bloementuin, is het leuk om te weten te komen wat het grootste voordeel hiervan is. Een wilde bloementuin is totaal onderhoudsarm. Wanneer je de bloemenzaden hebt gezaaid, hoef je er helemaal niets meer aan te doen. In het voorjaar en de zomer zal je kunnen genieten van een enorme wilde bloemenzee! Dat is toch geweldig? Hoe meer je de bloemen hun gang laat gaan, hoe mooier het eindresultaat uiteindelijk wordt.