Sinds de mens het gebruik van vuur onder de knie kreeg, worden we daar ook door gefascineerd. Het spelen van de vlammen boeit ons en ook onze kinderen en huisdieren worden er vaak door betoverd. Misschien is het ook wel het gevaar dat ons aantrekt, ook zonder dat we dat beseffen. Maar vuur was uiteraard ook een belangrijke stap in de ontwikkeling van de moderne mens, mede omdat we de woning daarmee konden verwarmen en permanente vestiging mogelijk werd in koudere gebieden.
Eigenlijk is het minder dan een eeuw geleden dat een andere wijze van verwarming werd toegepast: de cv, bestaande uit een centrale kachel met pomp en radiatoren waardoor heet water werd geleid. Toch werd de eerste cv al in 1865 ontwikkeld voor praktisch gebruik, de designradiatoren zouden pas veel later komen.
De geschiedenis van de cv
In de 19e eeuw was er grote belangstelling voor praktische toepassingen van de natuurkunde. Als een materiaal warmte goed kon geleiden, stond deze ook energie af aan de lucht van de ruimte waarin deze werd geplaatst. Op basis van die gedachte ontstond de eerste radiator. Deze leek niet echt op de huidige typen radiator die wij kennen. Om de warmte-afdracht te realiseren werden er een aantal horizontale buizen van ijzer naast elkaar geplaatst en verbonden met een horizontale buis.
Door een elders geplaatste ketel met leidingen te verbinden met meerdere radiatoren en het hete water door een pomp te laten circuleren, was er een nieuw systeem van verwarming ontwikkeld. De tijd was er nog niet rijp voor en uitsluitend een aantal fabrieken koos voor dit systeem. Hierbij moet ook worden opgemerkt dat de ketels in die tijd nog niet waren voorzien van de huidige veiligheidsvoorzieningen. Ook heet water is uiteraard niet ongevaarlijk.
In het midden van de 20e eeuw werd in eerste instantie vooral in kantoorgebouwen de cv geïnstalleerd. Al snel nadien werden de voordelen voor woningen ook ontdekt en inmiddels is een woning zonder cv in ons land een uitzondering.
De ontwikkeling van de radiator
Om het systeem van een cv goed tot het recht te doen komen, is een grote oppervlakte van radiatoren noodzakelijk, dat gold in 1865 maar ook vandaag de dag nog steeds. Het meest gebruikte model werd al gauw de paneelradiator die bestaat uit metalen platen, al dan niet met ribbels, waardoor het hete water stroomt. Door het kiezen van een verticale radiator kan deze dicht tegen de muur worden geplaatst en neemt deze weinig ruimte in. De paneelradiator wordt zo veel toegepast dat het opvalt als deze ontbreekt. Maar er zijn ook verticale radiatoren die gebruikt worden in ruimtes waar weinig muuroppervlakte beschikbaar is. Ook staande radiatoren op pootjes kunnen een oplossing bieden voor specifieke kamers. Verder wordt duurzaamheid steeds belangrijker.
Radiatoren zijn vandaag de dag niet alleen maar efficiënt, mooi mag ook. Naast de designradiator voor de badkamer die een bijzondere vorm heeft en ook handig is om handdoeken te drogen, zijn er ook diverse bijzondere radiatoren voor andere kamers in het huis. Ook voor jouw stijl is er een designradiator.