Stappenplan bij het verbouwen van je woning

Stappenplan bij het verbouwen van je woning

Of je nu een eenvoudige verbouwing of grootschalige renovatie op de planning pakt, een duidelijk stappenplan is essentieel om het geheel te laten slagen. Een stappenplan betekent duidelijke structuur, een soepeler proces en aanzienlijk minder stress. Ook wanneer er veel sloopwerk in het verschiet ligt, waarvan de meeste huizenbezitters vaak toch even van moeten slikken. Wij zetten de belangrijkste stappen overzichtelijk voor je op een rijtje om je zo te helpen met een goede start.

Stap 1: Wat wil ik verbouwen en wat is mijn budget?

Dromen over hoe ons huis eruit zou moeten zien, kunnen we allemaal als de beste. Maar alleen als je zorgvuldig plant en budgetteert, kan je verbouwing slagen. Noteer wat je wilt en hoe je het wilt en vraag tijdig offertes bij diverse aannemers op. Wees ook kritisch naar je budget en onderscheid de nodige zaken van de bijzaken. Elektriciteit, dakwerk, isolatie en sanitair verdient altijd voorrang wanneer het gaat om bouwtechnische investeringen.

Stap 2: De staat van de woning in kaart brengen

Wie wil gaan verbouwen, zou ook moeten weten wat de huidige toestand van zijn woning is. Je moet er immers wel zeker van kunnen zijn dat de constructie en stabiliteit van je woning in orde zijn. Deze factoren kun je in kaart laten brengen door een bouwkundig expert. Deze bekijkt onder andere de toestand van het dak, gaat na of er vochtproblemen zijn, bekijkt de gevels en de indeling van de woning, maar ook de technische installaties. In het bouwkundig rapport dat hij daarna aflevert, lees je alle details terug.

Stap 3: De financiering en eventuele bouwvergunningen

Behalve de staat van je woning is natuurlijk ook de financiering van de verbouwing erg belangrijk. Heb je spaargeld? Dan is dat een groot voordeel, want banken geven vandaag de dag niet graag meer financieringen voor verbouwingen. Bekijk jouw eigen financiële gegevens kritisch en gebruik het opgestelde budget om een accurate vergelijking te kunnen maken. Zijn je financiële mogelijkheden niet toereikend? Lever dan nooit in op kwaliteit door de goedkoopste aannemer te kiezen, maar kies eerst voor de hoofdzaken.

Ga ook bij je gemeente na of je bouwvergunningen nodig hebt. Doe dit op tijd, want het kan weken duren. Of je een vergunning nodig hebt of niet, hangt af van de aard van de werkzaamheden. Betreft het een groot bouwproject, dan word je geacht dezelfde procedure als bij nieuwbouw te volgen. Vaak is een stedenbouwkundige vergunning nodig, ook voor renovatiewerkzaamheden. Betreft de verbouwing enkel werkzaamheden binnenshuis, dan is een vergunning niet nodig, tenzij je ook dragende muren gaat uitbreken.

Stap 4: Wie voert de klussen uit?

Heb je alles op een rijtje? Dan wordt het tijd om te beslissen wie de werkzaamheden gaat uitvoeren. Als het goed is heb je hier in de fase van budgettering ook al over nagedacht. Heb je tijd en ben je erg handig? Dan kun je (een deel van) de klussen zelf uitvoeren. Kies je voor een aannemer, dan wordt al het regelwerk je echter uit handen genomen en worden ook de werkzaamheden vervuld waarvoor je zelf over onvoldoende kennis of vaardigheden beschikt.