Tips voor het inrichten van de zithoek

Tips voor het inrichten van de zithoek

In vrijwel iedere woonkamer is er een zithoek te vinden en vaak ook een eethoek, indien daar geen aparte ruimte voor beschikbaar is. De zithoek kan voor diverse doeleinden worden gebruikt, zoals ontspanning na het werk, het ontvangen van gasten, lezen of spelletjes dan wel tv-kijken. Een zithoek richt je conform de stijl van de rest van de kamer in. Steeds meer fabrikanten maken meubels in een typisch industriële stijl.

Waar komt de industriële stijl vandaan?

In de VS was er, niet veel anders dan momenteel bij ons het geval is,  een tekort aan woningen. Een groot aantal voormalige fabrieken werden echter ook niet meer gebruikt, omdat deze niet langer voldeden aan de eisen van de moderne tijd. Deze panden werden omgebouwd tot appartementen. Soms bleef alleen de buitenkant staan en werd de binnenkant volledig vernieuwd zonder de kenmerkende items van de oude fabriek, Maar ook steeds vaker bleven bepaalde onderdelen van de fabriek zichtbaar, zoals de muren zonder pleister, de industriële verlichting (groot en hoog) en hoge, vaak grote ramen. De stijl waaide, zoals wel vaker, vanuit de VS over naar Europa, zowel voor kantoorgebouwen als woningen.

Wat hoort er bij de industriële stijl?

Als je een zithoek wilt inrichten in de industriële stijl hoort daar hout, metaal en leer bij. Deze stijl vraagt om grote objecten van natuurlijke materialen. Een robuuste tafel is derhalve een mooi middelpunt met zitruimte op stoere lederen banken en fauteuils. Het is uiteraard een feit dat een moderne tv niet echt goed past in het tijdsbeeld van de industriële stijl. Daarom zijn industriële tv meubels een mooie optie om de stijl te handhaven en ook ruimte te hebben voor dat apparaat dat vaak ook het centrum vormt van de zithoek.

De eethoek in industriële stijl

Meestal is de woonkamer in een pand volgens de industriële stijl ruim en is er ook plaats voor een eethoek. Hierbij is een oude bar met krukken zeker favoriet. Het geeft de kamer een stoere aanblik en de onderdelen zijn wederom hout, leer en metaal.

Waar haal je meubels in de industriële stijl vandaan?

Toen de stijl werd geïntroduceerd in Europa, begon ook de jacht op originele items uit de tijd. Er was tenslotte ook nergens anders iets te krijgen. Al snel werd originele industriële inrichting onbetaalbaar of was deze gewoon niet meer te koop. Daarbij bestond ook altijd het risico dat de originele items zoals lampen niet meer voldeden aan de eisen die daar tegenwoordig aan worden gesteld. Om die redenen koos zowel de meubel- als de lampenindustrie ervoor om nieuwe items te maken in de industriële stijl. Het voordeel hierbij is dat de meubels en lampen uiterlijk overeenkomen met de basismodellen van een eeuw of meer oud, maar wel zijn voorzien van moderne techniek en nieuw materiaal. Voor de liefhebber van de industriële stijl is het assortiment derhalve enorm uitgebreid. Een wellicht is het mogelijk om een echte eyecatcher toe te voegen die origineel is. In de industriële stijl kan veel.