Uit welke afzuigsystemen kun je in de keuken kiezen?

Ben je gek op koken en daarom vaak in de keuken te vinden, of heb je een open woonkeuken in huis en zou je graag voor een onopvallende of moderne afzuiging willen kiezen? Dan is het leuk om te weten dat er verschillende soorten afzuiging en afzuigkappen bestaan. De een nog moderner of creatiever dan de ander. Wil je een afzuigkap die past bij de rest van je interieur? Wil je hem zo onopvallend mogelijk hebben of mag het juist een eyecatcher in de keuken zijn? In deze blog lees je uit welke soorten je kunt kiezen en kun je een beschrijving van de afzuigkap teruglezen.

De traditionele en plafondunit afzuigkap

Een traditionele afzuigkap is degene die boven de kookplaat aan de muur hangt. Deze worden vaak aan de muur of het plafond bevestigd. Je kunt bij de traditionele afzuigkappen vaak uit verschillende designs en kleuren kiezen. Sommige mensen vinden een vierkante afzuigkap mooi, terwijl anderen liever voor een ronde afzuigkap kiezen. Het mooie aan de ruime keuze voor de traditionele afzuigkap is dat je altijd een afzuigkap kunt vinden die bij je wensen aansluit. Een traditionele afzuigkap neemt best wat ruimte in beslag en is niet altijd even geruisloos. Wil je een afzuigkap die iets minder opvallend is en ook minder geluid maakt? Dan kun je voor een plafondunit kiezen. Deze kun je in het plafond laten inbouwen zodat je meer ruimte boven de kookplaat openhoudt. De meeste plafondunit afzuigkappen worden boven kookeilanden ingebouwd.

Een kookplaat met geïntegreerde afzuiging

Tegenwoordig is het mogelijk om een inductie kookplaat te laten installeren, die meteen over een ingebouwd afzuigingsysteem beschikt. Dit is ideaal als je de afzuigkap helemaal wil verbergen in de keuken. Dit wordt in de praktijk werkbladafzuiging genoemd. Deze vorm van afzuiging zorgt ervoor dat etensgeuren en rookdampen tijdens het koken worden afgezogen. Het ziet er erg strak uit en kan zowel in moderne keukens als in landelijke keukens tot z’n recht komen. Deze vorm van afzuiging is innovatief en kun je bij de meeste keukenspecialisten aanschaffen. Naast het feit dat de damp en de etensgeuren direct in het keukenblad worden gezogen, maken deze afzuigingen ook minder lawaai dan bijvoorbeeld de traditionele afzuigkap.

Wist je dat er ook een afzuigkap hanglamp bestaat?

Een afzuigkap ziet er niet altijd even modieus uit. Vandaar dat sommige keuken designers hier iets handigs op hebben bedacht. Je kunt tegenwoordig voor een hanglamp afzuigkap kiezen. Dit is direct een geweldige eyecatcher en dit ziet er veel moderner uit dan een traditionele afzuigkap of een plafondunit. De afzuighanglamp is ontworpen als een zwevende hanglamp die je boven je kookplaat kunt laten bevestigen. Hierdoor lijkt het of er een designer hanglamp in je keuken hangt, terwijl er eigenlijk een afzuigkap in verwerkt zit. Deze soort afzuiging doet het vooral goed boven kookeilanden, omdat er dan geen keukenkastjes omheen te vinden zijn.