Waarom dakrand afwerken met kunststof boeidelen

Waarom dakrand afwerken met kunststof boeidelen?

De gevel en het dak van een woning sluiten van nature niet mooi op elkaar aan. Dit is zowel bij een plat als hellend dak het geval. Daarom wordt een dakrand vaak afgewerkt, zodat er een mooie overgang ontstaat tussen gevel en dak. Vroeger werd er vaak hout gebruikt om dakranden af te werken, maar tegenwoordig gebeurt dit vooral met kunststof. In deze tekst lees je waarom je ervoor kiest een dakrand af te werken met kunststof boeidelen.

Geschikt voor elke situatie

Wie denkt dat kunststof boeidelen alleen geschikt zijn voor specifieke situaties, heeft het mis. Je kunt dit materiaal namelijk bijna altijd gebruiken. Wil je een mooie overgang realiseren tussen de gevel en het platte dak van jouw garage? Dan kun je hier kunststof boeidelen voor gebruiken. Ook voor een hellend dak van een woning of schuur zijn boeidelen van kunststof een goede keuze. Verder kun je dit materiaal ook gebruiken voor het afwerken van het platte dak op een uitbouw of een dakkapel.

Onzichtbare afwerking

Het monteren van kunststof boeidelen kun je uitbesteden, maar dit is een klus die je ook prima zelf uit kunt voeren. In principe heb je hier alleen een boormachine voor nodig. De schroeven voor het bevestigen van het materiaal worden namelijk meegeleverd bij de boeidelen. Doordat de schroeven vaak een andere kleur hebben dan het boeiboord, vallen ze misschien meer op dan je zou willen. Gelukkig is dit niet iets om je zorgen over te maken. Naast schroeven worden er namelijk ook afwerkdopjes meegeleverd. Deze hebben dezelfde kleur als de boeidelen, waardoor er sprake is van een onzichtbare afwerking.

Verkrijgbaar in talloze kleuren

Kunststof boeidelen zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren. Hierdoor is het niet lastig om ze af te stemmen op bijvoorbeeld de kozijnen of andere delen van jouw woning. Heb je witte kozijnen? Dan is het denkbaar dat je ook witte boeidelen wilt. Wanneer jouw kozijnen antraciet zijn, wil je de overgang tussen de gevel en het dak waarschijnlijk afwerken met antracietkleurige kunststof boeidelen. Doordat steeds meer mensen de laatste jaren voor kunststof kiezen, zijn de mogelijkheden op dit gebied alsmaar groter geworden. Je kunt tegenwoordig zelfs voor kunststof met houtnerf kiezen.

Goede prijs-kwaliteitverhouding

Een vierde en laatste reden om voor kunststof boeidelen te kiezen is de goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Doordat kunststof relatief makkelijk te bewerken is, is het goedkoper dan hout. Bovendien gaat het vaak een stuk langer mee. Dit komt doordat kunststof niet gevoelig is voor het wisselende weer in Nederland. Zo kan dit materiaal bijvoorbeeld niet gaan rotten en bovendien hoef je niet bang te zijn dat kunststof verkleurt door de zon. Het grote voordeel hiervan is dat je kunststof amper hoeft te onderhouden. Wanneer je dit materiaal jaarlijks één of twee keer schoonmaakt, behoudt het zijn mooie uitstraling.