Wat is de laatste keer dat jij iets aan je trap hebt gedaan

Wat is de laatste keer dat jij iets aan je trap hebt gedaan?

De trap, die krijg je min of meer cadeau als je een woning koopt. Hij zit in de woning, je zal het ermee moeten doen. Betrekken we een nieuw huis, dan knappen we hem vaak wel een beetje op binnen onze mogelijkheden. We verven de houten treden in een kleur van onze smaak, of vervangen de versleten vloerbedekking door nieuwe. Daarna doen we er eigenlijk niet zo veel meer mee, en is de trap zo’n onderdeel van het huis dat we maar zo’n beetje voor lief nemen. Zonde, want er is inmiddels heel veel meer mee mogelijk dan je zou denken.

Je kunt hem mooier maken

Het moment waarop je een nieuwe woning betrekt, is vaak het enige moment waarop je een beetje kritisch naar de trap die erin aanwezig is kijkt. Past hij niet bij wat je in gedachten had, dan knap je hem op. Verfje erop, nieuwe vloerbedekking misschien. Maak je je nieuwe woning helemaal tot in de puntjes in orde, dan overweeg je misschien een trap renovatie, zodat ook je trap er helemaal piekfijn uitziet.

Maar daarna? Wat doe je er in de jaren erna nog mee? Voor veel onderdelen van je woning zal gelden dat je er regelmatig wat onderhoud aan pleegt, of de boel aanpast aan wat je nu mooi vindt, aan de laatste trends. Maar de trap, die staat er al snel wat verloren bij en verandert vaak nauwelijks meer. Zonde, eigenlijk, want ook deze zal je na verloop van tijd gaan vervelen, of nadat je de rest van de woning hebt veranderd er niet helemaal meer bij passen. Bovendien slijt een trap met intensief gebruik snel, en ziet hij er na een aantal jaar toch minder mooi uit dan ooit. Daar een beetje oog voor houden, ook je trap meenemen in je interieur update of lijstje van regelmatige onderhoudsklussen, is dus helemaal niet zo raar. Daar blijft hij een mooi onderdeel van je huis door, in plaats van iets dat je nu eenmaal nodig hebt.

Maar ook veiliger!

Laat je je trap aanpassen, dan zal je zien dat je hem niet alleen mooier kunt maken. Je kunt je trap ook veiliger maken! Heeft hij nu redelijk gladde treden, waar je niet altijd even lekker op loopt? Kies dan voor een antislip trap. Je ziet er, in tegenstelling tot wanneer je zelf antislip strips aanbrengt, helemaal niets van als je je trap op deze manier laat renoveren. Maar voelen, dat doe je het des te meer. Door de stroeve treden is de kans op uitglijden minimaal geworden, en loop je voortaan met een veel geruster hart de trap op en weer af.