Wat je wilt weten over ledverlichting
Wat je wilt weten over ledverlichting

Wat je wilt weten over ledverlichting

Inmiddels is LED licht gebruikelijk in vrijwel alle woningen en zakelijke ruimten. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een gloeilamp en een ledlamp? LED staat voor Light Emitting Diode, oftewel lichtgevende diode. Als er elektriciteit gaat door bepaalde halfgeleiders geven die licht af. Dat effect is al vele jaren gebruikt voor de aan- en uitknopjes van elektrische apparaten, zoals je strijkbout.

Waarom is LED populairder dan de gloeilamp?

De ontwikkeling ging verder en LED werd ook toepasbaar voor lampen die evenveel licht geven als de ouderwetse gloeilamp. Dat de gloeilamp niet kan concurreren met de nieuwe LED lamp, ondanks de hogere prijs, heeft meerdere redenen.

De LED lamp is veel minder kwetsbaar dan de fragiele gloeilamp en gaat ook veel langer mee. Waar de levensduur van een gloeilamp rond de 1.000 uur ligt, gaat een vergelijkbare LED lamp 35 tot 50 keer zo lang mee. Derhalve hoef je deze gedurende meerdere jaren niet te vervangen. Daarbij verbruikt een LED lamp ook beduidend minder energie voor dezelfde lichthoeveelheid. Ook hier is het verschil erg groot: van gemiddeld 70% tot wel 90% minder energie. Om die reden is de productie van gloeilampen in een groot deel van de wereld gestaakt.

LED licht is geschikt voor iedere ruimte

Welke verlichting past het best bij jouw interieur? Inmiddels zijn wetenschappers erin geslaagd om materialen te vinden voor iedere basiskleur licht. Dat betekent dat niet alleen iedere kleur LED lamp geleverd kan worden, maar ook dat kleuren mengen mogelijk is. Hierdoor kun je kiezen uit diverse lichtsoorten, van warm en sfeervol in de huiskamer tot helder en fel in ruimtes waar er gewerkt moet worden, zoals in de keuken. Bij LED lampen wordt aangegeven welke soort licht ze leveren. Er zijn ook dimbare LED lampen, maar het is niet zo dat iedere LED lamp dimbaar is. Dit staat altijd in de beschrijving vermeld. De aanschaf van een dimbare ledlamp is altijd het overwegen waard, zelfs al heb je dit type lamp nu even niet nodig. Daarmee ben je immers voorbereid op de toekomst. Als je dan toch voor dimmen kiest, hoef je geen nieuwe lamp te kopen. Tenslotte gaat een LED lamp erg lang mee.

De fitting

Wist je dat spots de meest gebruikte lampen zijn in een woning? In een zakelijk pand zijn tl-buizen de voornaamste lichtbron. Ook die kunnen eenvoudig vervangen worden door LED lampen. Spots geven de mogelijkheid voor algemene verlichting, dat is de verlichting die je aandoet als je een kamer binnenkomt. Maar spots zijn ook geschikt voor sfeerverlichting en accentueren. Er zijn meerdere LED lampen geschikt voor spots, de meest gebruikelijke zijn voorzien van de fitting GU10. Dit is een bijzonder praktisch lamp voorzien van 2 pennetjes die je direct in een spot kan gebruiken. Deze LED GU10 verlichting is bedoeld voor netspanning van 230 Volt. Als je een nieuwe lamp koopt voor je spot let dan altijd even op in hoeverre deze is bedoeld voor de netspanning of een lager voltage. Ook voor LED lampen GU10 geldt dat er dimbare en niet dimbare exemplaren zijn.