Welke hor past bij jouw huis

Welke hor past bij jouw huis?

Vind jij het ook zo heerlijk om gedurende een groot deel van het jaar de ramen en deuren zoveel mogelijk open te zetten? Het zorgt voor constante frisse lucht en ook de temperatuur komt op een niveau zoals het buiten is. Het probleem is bijna overal het aantal insecten dat je hiermee binnenkrijgt.

Vliegen zie je liever niet, omdat deze nu eenmaal onhygiënisch zijn, vanwege het feit dat  ze op zoek gaan naar voedsel en daar bacteriën kunnen achterlaten. Daarbij is er uiteraard nog de mug, die iedere zomernacht tot een kwelling kan maken met het dreigende gezoem en het ongewenste steken. Horren vormen een bescherming tegen insecten, maar welke raamhorren passen nu het beste bij jouw huis? Hieronder vind je tips.

1. Kan een hor in ieder raam?

Het maakt niet uit of je een kozijn hebt van hout, kunststof of aluminium. Een inzethor kan namelijk overal worden geplaatst. Daarbij gaat het dan weer over goed meten. Als een kozijn goed wordt opgemeten kan de hor zo geklemd worden dat je er vele maanden niet meer naar omkijkt. Eventueel kan je de hor ook het gehele jaar laten zitten. Af en toe schoonmaken wordt dan wel aanbevolen.

2. Een vaste hor of een inzethor

Als je een raam ook kan schoonmaken ondanks de aanwezigheid van de hor en bijvoorbeeld dit raam niet gebruikt om je dekbedden buiten te hangen, is een vaste hor een optie. In andere gevallen is een inzethor een goede optie. Let er bij het plaatsen meteen op dat het geen moeite kost om de hor te verwijderen en weer te plaatsen. Het is een eenvoudiger om bij plaatsing nog even wat aanpassingen te doen dan naderhand.

3. De oprolhor voor slaapkamers

De ramen op de slaapkamer staan vaak bijna het gehele jaar open. Ook laat je hier dekbedden met enige regelmaat luchten. Het is dan soms lastig om telkens weer de hor te moeten verplaatsen  en opnieuw in te zetten. Hiervoor is de rolhor ontwikkeld. Je kan deze, net als een rolgordijn voor een deel of geheel oprollen als jij dat wilt. Daarmee heb je op de slaapkamer de luxe van een bescherming door een hor als dat nodig is, maar tevens het gemak om de ramen als vanouds te blijven gebruiken.

4. Het materiaal van de hor

De hor is speciaal gemaakt om insecten van ieder formaat buiten te houden. Maar er komt voor een groot aantal Nederlanders nog een andere bedreiging binnen in de lente en de zomer: pollen. Er zijn ook horren waar de structuur zo fijn is gemaakt dat ook pollen niet of minimaal veel minder de kamer binnen kunnen komen. Dat kan een enorme opluchting betekenen als je last hebt van hooikoorts.

5. Horren voor deuren

De meest gebruikelijke hor voor een deur is in feite een extra deur gemaakt van materiaal voor de hor. Je kan deze eenvoudig plaatsen en weer verwijderen als het seizoen voor de insecten voorbij is. Ook voor een hordeur zijn er diverse opties in materiaal en zelfs kleur.