Welke jaloezie bij welk interieur

Welke jaloezie bij welk interieur?

In de volksmond werden jaloezieën vroeger ook wel luxaflex genoemd naar het merk. Dit werd voornamelijk gebruikt als zonnewering in woningen en kantoorgebouwen. Tegenwoordig is er een ruime keuze in materialen, zoals hout, aluminium, kunststof en stof. Jaloezieën is de vorm van raamdecoratie die bestaat uit stroken die bewogen kunnen worden.

Er zijn zowel uitvoeringen met horizontale stroken als verticale. De laatste worden meestal lamellen genoemd. De breedte van de stroken kan variëren. Je kunt jaloezieën op maat laten maken. Meestal worden ze in de woonkamer gebruikt, maar ook elders zijn ze handig, omdat ze eenvoudig zijn te bedienen via koorden. Wil je weten welke jaloezie bij welk interieur past, dan staan hieronder wat tips. Uiteraard is jouw smaak de belangrijkste graadmeter.

1. Houten jaloezieën

Zonlicht en houten zonwering, dat is een perfecte combinatie als je van sfeer houdt. Door het spelen met de jaloezieën kan je optimaal profiteren van het licht dat zo anders kan zijn gedurende de dag maar ook in de seizoenen. In de huiskamer is dit bijna altijd een goede keuze bij vrijwel ieder interieur. Denk daarbij aan klassiek, landelijk maar ook modern. Het is een mooie combinatie om houten jaloezieën te combineren met ander hout in de kamer. Uiteraard kies je voor hout dat met respect voor de natuur is verkregen. Perfect voor een duurzame keuken!

2. Stof

Het voordeel van stof voor jaloezieën is dat je kan kiezen voor verduisterende stof, maar ook voor een stof die lichtdoorlatend is. Hiermee kan je derhalve privacy en zonwering realiseren en toch veel licht in je kamer krijgen. Bij lichtdoorlatende jaloezieën worden die vaak gecombineerd met overgordijnen. Jaloezieën van stof zijn sfeervol in een kamer en passen om die reden ook goed bij een romantisch interieur. Ze zijn ook uitstekend te combineren met een inrichting waar kleur een hoofdrol heeft gekregen.

3. Aluminium jaloezieën

Een jaloezie van aluminium heeft strakke lijnen en hiermee kan je een strak interieur dan ook accentueren. Deze vorm past bijvoorbeeld bij het meest trendy interieur van het moment: industrieel. Metaal vormt een belangrijk onderdeel van deze stoere en ruwe inrichting. Maar ook bij meer klassieke lijnen zoals het Scandinavisch minimalisme komt een jaloezie van aluminium goed weg. Daarnaast is de keuze van dit materiaal ook gewoon een kwestie van persoonlijke smaak. Aluminium wordt meer populair omdat veel mensen het een mooi en duurzaam materiaal vinden en jouw smaak bepaalt immers gewoon de raamdecoratie.

4. Kunststof

De tijd dat jaloezieën van kunststof vrijwel uitsluitend in de kleur mintgroen talloze woningen en kantoorramen sierden is voorbij. Kunststof jaloezieën zijn er inmiddels in alle kleuren en patronen. Dat maakt het makkelijker om een kunststof jaloezie te kiezen die past bij jouw inrichting. Dat geldt zowel voor de woning als het kantoor. De laatste jaren is het steeds meer een trend geworden om te kiezen voor lamellen van kunststof. Op kantoor gaat men dan meestal voor neutrale en lichte kleuren. Voor de woonkamer zijn er vele meer avontuurlijke kleuren en patronen beschikbaar en kan je combineren zoveel jij wilt.