Welke verlichting past het beste bij jouw interieur

Welke verlichting past het beste bij jouw interieur?

Verlichting is een van de meest essentiële onderdelen van een interieur. Lampen zijn er in alle kleuren, soorten, vormen en materialen. Hiermee kan je al een keuze maken voor lampen die perfect passen bij jouw favoriete inrichting. Maar ook is verlichting iets dat je kan gebruiken om het interieur dat jij kiest verder te ontwikkelen. Verlichting gebruik je functioneel maar ook om te accentueren en sfeer te creëren. Hieronder vind je enkele tips.

1. Basisverlichting zet de toon

Zodra het binnen te donker wordt, schakel je de basisverlichting in. Deze bestaat vaak uit grotere lampen die functioneel licht geven. Daarbij kan je denken aan plafondlampen maar ook staande lampen in de woonkamer. Kies basisverlichting met zorg en passend bij jouw inrichting. Een industriële hanglamp geeft uiteraard een mooi effect in een industrieel interieur, terwijl een schemerlamp met kap een romantisch interieur nog sfeervoller kan maken. Ook in andere kamers kan je een statement maken met de basisverlichting.

2. Led spotjes

Led lampen zijn de toekomst. Met 90% minder energiegebruik krijg je dezelfde lichtopbrengst in vergelijking met oudere verlichtingsbronnen. Led spotjes kan je in vrijwel iedere kamer gebruiken van de keuken tot de slaapkamer en de huiskamer. Omdat deze manier van verlichting zowel functioneel, ter accentuering als voor extra sfeer kan worden gebruikt, past het in ieder soort interieur. Let op dat led lampen alleen dimbaar zijn als dat bij de omschrijving staat en dat je hiervoor een led dimmer nodig hebt.

3. Landelijk interieur

De beste keuze bij een landelijk interieur zijn lampen in een neutrale kleur en van natuurlijke materialen. Denk hierbij aan linnen, maar ook bijvoorbeeld bamboe of rotan. Hou in de kleur van lampen bij voorkeur de overheersende kleur in jouw interieur aan.

4. Industrieel interieur

Steeds vaker kom je een dergelijke inrichting voor in de tijdschriften voor wonen, maar ook in de praktijk. Oude fabrieksruimtes worden omgezet in woonruimten zonder dat alle muren van wit stucwerk worden voorzien. Hier kies je voor stoere, forse lampen van metaal. Omdat die soort lampen vaak een hard licht geven, wat ook past bij de keuze van jouw inrichting, is het een goed idee om soms voor kaarsen te kiezen als het even een tikje sfeervoller mag.

5. Modern interieur

Hier ga je bij voorkeur voor strakke lijnen en minimalistische ontwerpen. Er zijn prachtige voorbeelden van designers die zich volledig richten op dit soort inrichting. Vind je de prijskaartje aan de hoge kant? De trends zie je later ook terug bij de minder ambitieuze ontwerpers. Bij een modern interieur kan je ook gaan voor slimme verlichting.

6. Romantisch interieur

Zacht licht van meerdere lichtbronnen zorgen voor extra sfeer in een romantisch interieur. Schemerlampen zowel bedoeld voor naast de bank als op tafeltjes maken het mogelijk dat je precies die onderdelen kan verlichten waar jij de nadruk op wil leggen. Een optie is ook om een mooi schilderij of andere muurdecoratie te verlichten met een wandlampje. In een romantisch interieur kies je uiteraard ook voor vintage invloeden. Met low budget woonaccessoires completeer je het geheel.