Zo wordt je nieuwe hanglamp echt onderdeel van het interieur

Zo wordt je nieuwe hanglamp echt onderdeel van het interieur

In vrijwel iedere woning hangt een lamp boven de eettafel. Deze lamp is er niet alleen om ervoor te zorgen dat je comfortabel eet; je haalt er ook sfeer mee in huis. Een hanglamp boven de eettafel neemt een prominente plek in je interieur in en daarom is het belangrijk om voldoende aandacht aan het uitzoeken ervan te besteden. In dit artikel lees je waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat de hanglamp echt een onderdeel wordt van je interieur.

De juiste lichtintensiteit

Bij het kopen van een nieuwe hanglamp boven de eettafel is het aan te raden om naar de intensiteit van de verlichting te kijken. Helaas zijn er genoeg mensen die enkel oog hebben voor de uitstraling van de lamp. Dat is zonde, want in dat geval koop je mogelijk een lamp die niet voldoende licht afgeeft, of juist te veel. Kijk daarom eens rond in je interieur en bepaal welke lichtintensiteit de ruimte verder nodig heeft. Heb je veel lampen? Dan kun je ook een lichtplan maken waarin je aangeeft op welke plek je welke soort lichtbron nodig hebt. Zo kun je erachter komen welke hanglamp het beste in je interieur past. Ten slotte is het handig om een dimmer aan te sluiten zodat je uiteindelijk zelf de intensiteit kunt bepalen.

Bepaal de gewenste vormgeving

Het is belangrijk dat een lamp voldoende licht geeft, maar dit is zeker niet het enige waar je op moet letten. Een hanglamp boven de eettafel moet namelijk ook aansluiten bij de stijl van de rest van het interieur. Is jouw woning ingericht volgens de moderne stijl? Dan is de kans groot dat er veel strakke lijnen aanwezig zijn. Een ronde hanglamp boven jouw eettafel doet in dat geval afbreuk aan de rest van het interieur. Koop een lamp daarom nooit alleen maar op basis van de verlichtingsintensiteit, maar laat de vormgeving ook meewegen. Kies je wel voor een afwijkend exemplaar? Laat het dan ook echt een eyecatcher zijn zodat de aandacht er gelijk naartoe wordt getrokken.

Overweeg meerdere lampen

Overweeg meerdere lampen

Veel mensen hangen slechts één lamp op boven de eettafel. Als je een kleine eettafel hebt, kan dit natuurlijk voldoende zijn. Tegenwoordig zien we echter vaak grote, lange eettafels. In dat geval zou je best kunnen uitpakken en meerdere hanglampen aan het plafond kunnen bevestigen. Kies dan bijvoorbeeld voor twee grote hanglampen of voor meerdere kleine exemplaren; dit kan een speels effect creëeren en ervoor zorgen dat jouw eethoek er echt uitspringt. Kies je voor een aantal kleine hanglampen? Dan is het ook leuk om ze in hoogte te laten verspringen.

Experimenteer met lampenkappen

Lampenkappen zijn weer helemaal terug van weggeweest. Het leuke aan lampenkappen is dat je ze in veel verschillende soorten en maten kunt vinden. Hierdoor kun je experimenteren met lampenkappen met prints, maar ook juist met hele strakke exemplaren. Zo kun je een strak interieur wat meer cachet geven door bijvoorbeeld een grote lampenkap te bevestigen met een bloemen- of dierenprint. Ook zou je in een druk interieur juist de rust kunnen terugbrengen door voor een mooie, strakke zwarte lampenkap te kiezen.
Extra tip: vind je het na het lezen van dit artikel nog steeds lastig om een hanglamp te kiezen? Maak dan eens (samen met je partner) een moodboard om erachter te komen wat er mooi in je interieur zou staan!