Dit is waar een goede werkplek aan moet voldoen

Dit is waar een goede werkplek aan moet voldoen

Veel banen zijn tegenwoordig online. Het is niet meer vanzelfsprekend dat je werkt vanuit kantoor of een andere werkplek. Thuis werken is de laatste jaren, en met name sinds het coronavirus, een steeds groter begrip. Freelancers en andere mensen die voornamelijk werk verrichten op hun computer of laptop kunnen dan ook prima thuis werken, in sommige gevallen zelfs nog veel beter dan op locatie. Maar als je vanuit huis werkt, is een goede werkplek ook zeker belangrijk. Waar moet die werkplek eigenlijk aan voldoen?

Ergonomisch correct voor een goede houding

Op elke werkplek is het belangrijk dat je op een goede, ergonomisch correcte manier kunt zitten. Dit houdt niet alleen in dat je een stevige bureaustoel met een goede rugleuning en armleuningen hebt, maar ook dat je jouw ogen op een goede hoogte houdt en dat je in een hoek van 90 graden kunt zitten. Een goede bureaustoel is belangrijk, evenals een bureau met een monitor op de goede hoogte. Kies jouw bureau en bureaustoel dus zorgvuldig uit. Dit hoeft niet enorm veel te kosten: hoewel nieuw kantoormeubilair vaak prijzig kan zijn, kun je ook gewoon zoeken naar tweedehands kantoormeubelen. \Schelt jou weer een hoop geld én zo kun je toch heerlijk achter je gebruikt bureau zitten.

Goede concentratie door de juiste werkomgeving

Het is natuurlijk belangrijk dat je je op jouw werkplek goed kunt concentreren en motiveren. Het verschilt voor iedereen wat voor plek dit is, maar vaak is het belangrijk om een opgeruimde werkplek met voldoende daglicht te hebben. Een rommelige werkplek kan namelijk zorgen voor een hoop afleiding. Houd het dus mooi opgeruimt en zorg voor een prettig klimaat om in te werken – weinig lawaai, afleiding of andere vervelende factoren.

Houd het professioneel en voor werk alleen

Staat jouw bureau in je slaapkamer? Heb je eigenlijk niet echt een scheiding tussen je werk en privé? Is je werkplek de plek waar je eigenlijk van alles doet? Dan ga je onbewust jouw werkplek ook niet associëren met werk alleen. Door het alleen met werk te associëren, gaat jouw productiviteit enorm omhoog. Zorg er dus voor dat je een plek hebt die écht alleen voor werk is. Een apart kantoortje zou natuurlijk ideaal zijn, maar een bureauhoekje met al jouw werkspullen is ook goed. Zorg dat er met name dingen op staan die nodig zijn voor je werk en dat je het voor de rest met name leeg houdt voor optimale concentratie en productiviteit.