Houten vloer in de woonkamer Kies voor een eiken vloer

Houten vloer in de woonkamer? Kies voor een eiken vloer

Wil je een houten vloer in de woonkamer leggen, maar twijfel je nog over welke houtsoort je het beste kunt kiezen? In dit blog vertellen we je waarom je het beste voor eiken vloeren kunt kiezen.

Geschikt voor alle interieurstijlen

Eikenhout staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid en warme uitstraling. De unieke nerfpatronen en kleurschakeringen van eikenhout voegen karakter toe aan de woonkamer en zorgen voor een gevoel van gezelligheid en comfort. Of je nu een modern, klassiek of landelijk interieur hebt, een eikenhouten vloer past bij vrijwel elke stijl en voegt een vleugje tijdloze elegantie toe aan je huis.

Duurzaam en sterk

Eikenhout is één van de meest duurzame houtsoorten die wordt gebruikt voor vloerbedekking. Eiken staat bekend om zijn weerstand tegen slijtage en is dus goed bestand tegen de dagelijkse belasting van voetverkeer, kinderen en huisdieren. Met de juiste zorg kan een goed geïnstalleerde en onderhouden eikenhouten vloer tientallen jaren meegaan, wat het een kosteneffectieve investering maakt op de lange termijn.

Maar duurzaamheid gaat verder dan alleen de levensduur, ook de impact op het milieu is een belangrijk duurzaamheidsaspect. Eiken vloeren die van hout zijn gemaakt dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen zijn vanuit milieuoogpunt één van de meest duurzame vloeren die er zijn. 

Door het verantwoorde bosbeheer blijven de bossen behouden en doordat duurzaam eikenhout voornamelijk uit Europa komt is het transport beperkt en minder belastend voor het milieu. 

Gemakkelijk te onderhouden

Een eikenhouten vloer kun je eenvoudig onderhouden. Regelmatig stofzuigen of vegen en af en toe dweilen met een speciale onderhoudszeep is voldoende om de vloer in optimale conditie te houden. En mochten er op den duur beschadigingen in de vloer ontstaan, dan kun je de vloer met onderhoudsolie behandelen. Meestal is dat al voldoende. Mocht het resultaat niet naar wens zijn, dan kun je de vloer schuren en opnieuw afwerken.

Houtsorteringen en kleuren

Eikenhout is leverbaar in diverse houtsorteringen. Van vloerdelen met weinig noesten tot landelijke vloerdelen met veel en grote noesten. Naast de houtsorteringen is de kleurkeuze enorm. Je kunt eikenhouten vloeren in iedere denkbare kleur laten afwerken. Ook goed om te weten: de vloerdelen zijn leverbaar in verschillende lengte- en breedtematen. 

Geschikt voor vloerverwarming

Een eikenhouten vloer is geschikt om op vloerverwarming te leggen. De warmteweerstand is laag, waardoor de warmte van de vloerverwarming eenvoudig door het hout kan dringen. Wel is het nog even goed om te benoemen dat alleen eiken vloeren in de vorm van lamelparket geschikt zijn voor vloerverwarming. Dit is een gelaagde vloer waarbij de toplaag van massief eiken is gemaakt. De onderlaag is van kruislings verlijmd berkenmultiplex. Deze laag zorgt ervoor dat de vloer nauwelijks reageert op veranderingen in de temperatuur en de luchtvochtigheid.

Samengevat bieden houten vloeren van eikenhout veel voordelen, waardoor het de meest geschikte houtsoort is als het om houten vloeren gaat.