Zo vind je mooie kunst voor weinig geld

Zo vind je mooie kunst voor weinig geld

Iedereen vindt het leuk om kunst in huis te hebben, toch? Of het nou een standbeeldje is, een mooi groot schilderij of een handgemaakte vaas, kunst is erg mooi en kan een ruimte erg opvrolijken. Maar tegelijkertijd is kunst vaak aan de prijzige kant. Niet gek, want het kost een kunstenaar vaak uren en tegelijkertijd is het vaak hun enige bron van inkomsten, maar dat maakt het toch soms minder aantrekkelijk om het te kopen. Zeker als je zelf geen groot budget hebt. Wil je kunst aan je muur, maar dan zonder er veel geld voor neer te leggen? Met de volgende tips kun je voor minder geld toch je huis opvrolijken met mooie kunst.

Ga op zoek naar kleine en lokale kunstenaars

Een kleine en lokale kunstenaar is niet alleen beter om te steunen dan een grote kunstenaar omdat zij jouw aankoop goed kunnen gebruiken, vaak zijn hun prijzen veel beter te doen. Zo steun je de lokale kunstenaar en scheelt het je zelf geld. Want ja, een ‘kleine’ kunstenaar zal niet snel bizar hoge prijzen stellen voor een schilderij waar een grotere kunstenaar misschien wel meer dan het dubbele voor zou vragen.

Vraag om een kopie

Gaat het om bijvoorbeeld een tekening of poster? Dan kun je de kunstenaar om een kopie vragen. Mocht hij of zij hier akkoord mee willen gaan, kun je het kunstwerk voor veel minder geld krijgen. Zij behouden het origineel en kunnen er op die manier dus nog geld aan verdienen, maar jij kan toch genieten van het kunstwerk en de tekening of iets dergelijks die je zo mooi vindt aan de muur hangen.

Doe onderzoek naar kunstuitleen

Heb je wel eens gehoord van kunstuitleen? Dat is in principe precies wat het zegt: het lenen van een kunstwerk. Natuurlijk betaal je hier wel voor, maar dit is alleen een maandelijks bedrag en dus niet in één keer de volle klap. Dit scheelt je als je niet in een keer alles wil betalen, maar het biedt je ook de ruimte om toch te besluiten dat je het kunstwerk niet wil. Misschien is het toch niet zoals je had gehoopt in de woning, misschien ben je er snel op uit gekeken of past het toch niet helemaal bij je. Hoe dan ook, door te kunst huren en niet te kopen heb je meer vrijheid en dus de ruimte om je nog te bedenken. Zo bespaar je een hoop geld, maar kun je toch kunstenaars ondersteunen.