De juiste kamerplant in ieder huis

De juiste kamerplant in ieder huis

Psychologen beweren dat mensen niet zonder de natuur kunnen en daarom ook in een grote stad wat groen willen zien. Dat kan middels een tuintje maar ook op 16 hoog middels kamerplanten. Maar welke kies je dan? Er zijn echt duizenden verschillende soorten te koop en vaak word je ook niet veel wijzer van de korte omschrijving. Je kan kijken op een vergelijkingssite zoals BestGekozen.nl of daar iets van je gading te vinden is. Uiteraard kan je ook net doen alsof jij je eerste kamerplant ooit koopt. Wat zijn dan de criteria?

Wat vind jij mooi?

Dat is uiteraard waar het in eerste instantie om gaat. Denk maar aan het verschil tussen bloeiende en niet-bloeiende planten. De één geniet van de gezellige kleuren van een uitbundig bloeiende plant terwijl de ander juist graag groen ziet omdat zoiets natuurlijker oogt. Verder zijn er ook bij zowel bloeiende als groene planten grote verschillen in vorm, bijvoorbeeld een cactus vergeleken met een snel groeiende varen. Als jij eerst voor jezelf bepaalt wat je het liefst in huis haalt, kan je veel gerichter zoeken.

Waar is er ruimte voor de plant?

De tijd dat voor ieder raam planten in de vensterbank moesten staan is allang voorbij. Maar voor jij je eerste plant koopt, is het wel verstandig dat je beslist waar die zijn leven zal gaan doorbrengen. Voor de babykamer kies je andere planten dan voor de keuken. Kamerplanten komen gewoon uit de natuur en om die reden kunnen ze ook in drie categorieën worden verdeeld: volle zon – half zon – schaduw. Als jij eenmaal weet wat je mooi vindt bepaalt de plaats welke planten voor jou het meest geschikt zijn. Een cactus zal het nu eenmaal beter doen in de volle zon dan in een badkamer waar nauwelijks daglicht kan doordringen. De meeste planten houden van een plekje dicht bij het raam, niet in de tocht en met bescherming tegen de zon als die op het felst is.

De verzorging

Het is een feit dat sommige mensen groene vingers hebben en ieder plantje kunnen doen opbloeien, terwijl andere constant nieuwe planten moeten kopen. Toch is planten verzorgen niet zo moeilijk, mits je die eenmaal een goed plaatsje hebt gegeven. Er zijn planten die oorspronkelijk uit woestijnachtige gebieden komen en daar hoef je je niet druk te maken dat ze iedere dag water willen. Daar staat tegenover dat ze in de winter graag koeler staan dan in de huiskamer. Er zijn ook planten die zeker als ze groeien wel een slokje lusten zoals varens. Deze doen het ook gewoon beter in een vochtige omgeving. Kies voor kamerplanten die bij jou passen qua verzorging. Heb je iedere dag wat tijd over voor de verzorging dan kan je andere planten kopen dan wanneer je regelmatig een tijdje weg bent.

Let op met kinderen en huisdieren

Heb jij je favoriete kamerplant gevonden? Controleer dan nog even of de plant wellicht giftig is. Planten beschermen zich in de natuur soms tegen vraat met giftige stoffen en in de huiskamer staan soms exemplaren die beslist giftig zijn. Een Dieffenbachia is een kamerplant die in zeer veel huiskamers voorkomt. De plant is overal giftig al ziet deze er ook zo onschuldig en mooi uit.