Drie tips voor een beter slaapschema

Drie tips voor een beter slaapschema

Het is redelijk bekend dat je met een vast ritme en slaapschema veel beter kunt slapen en ook makkelijker weer opstaat in de ochtend. Als je hier nu moeite mee hebt, dan kan het wellicht liggen aan het feit dat je onregelmatig slaapt. Een goed schema kan je hier dus enorm mee helpen. Wil je graag je slaapritme verbeteren maar weet je niet goed hoe of lijkt het maar niet te lukken? De volgende drie tips kunnen je helpen.

1: Ga naar bed, ook al ben je niet moe

Het is belangrijk dat je, ongeacht of je wel of niet slaperig bent, gewoon probeert te slapen. Je zal jezelf toch moeten ‘dwingen’ om te slapen en de rust te nemen die je nodig hebt. Doe je dit niet, dan zal je in het ritme blijven waar je nu in zit en waar je dus – als het goed is – uit wil. Forceer jezelf dus elke dag om op hetzelfde tijdstip te gaan slapen. Maak het niet té vroeg: als je normaal pas rond twee uur gaat slapen, is om tien uur slapen misschien iets te enthousiast. Maar breng het bijvoorbeeld naar elf of twaalf uur. Door dit elke dag te doen, went je lichaam er uiteindelijk aan. Ga lekker op je 180×200 matras liggen en droom weg.

2: Gebruik geen tientallen wekkers

Ben jij zo’n persoon die elke ochtend tien wekkers heeft staan en nog pas bij de laatste wekker wakker wordt? Weg ermee! Door maar één wekker te zetten, forceer je jezelf eigenlijk om die ene wekker ook echt te gebruiken als wakkermaker. Het is gek hoe het werkt, maar het werkt wel. Je hebt vast wel eens gehad dat je vroeg in de ochtend ergens écht heen moest en eigenlijk geen eens een wekker nodig had, je werd uit jezelf rond de goede tijd wakker. Onze interne klok doet meer dan je denkt. Door dus maar één wekker te zetten, zal je merken dat je hier beter door wakker wordt – je moet tenslotte wel. Op deze manier komen we onze bedden een stuk makkelijker uit.

3: Stap van de cafeïne af

Drink je graag koffie, thee of energiedrankjes? Volgens mij zijn de meesten van ons hier wel schuldig aan. Maar het is geen geheim dat cafeïne je wakker houdt. Probeer dus om echt te minderen met de hoeveelheid cafeïne die je drinkt. Drink na 16.00 bijvoorbeeld alleen nog maar water of andere cafeïnevrije drankjes. Je zal vanzelf merken dat het stukken makkelijker wordt om in slaap te vallen en bovendien slaap je een stuk dieper, wat ook nog eens erg veel bijdraagt aan jouw nachtrust.