Het is tijd om zelf planten en groenten te zaaien en kweken

Heb je groene vingers en ben je graag in de tuin aan het werk? Dan is er niets leuker dan je eigen planten en groenten te kunnen kweken. Wist je dat steeds meer mensen voor een eigen moestuin kiezen? Dit is niet alleen duurzaam, want je kunt er ook nog eens kosten voor je boodschappen mee besparen. Hoe begin je met het zaaien en kweken van je eigen planten en groenten in de tuin? In deze blog lees je een aantal handige tips en meer informatie over dit onderwerp terug, zodat jij in je tuin aan de slag kunt gaan.

De voordelen van je eigen planten en groenten in de tuin

Wanneer je ervoor kiest om je eigen planten en groenten in je tuin te gaan verbouwen, zitten hier een aantal leuke en gezonde voordelen aan verbonden. Het is namelijk een stuk goedkoper om je eigen planten en groenten te kweken, dan wanneer je ervoor naar het tuincentrum of de supermarkt moet. Zeker op het moment dat je graag biologisch wil eten! Daarnaast is zelf geteelde groente ook nog eens een stuk gezonder, omdat je het groeiproces niet versnelt en je geen heftige insectensprays gebruikt die je groenten kunnen aantasten.

Daarnaast zorgt het verzorgen van je eigen planten of groenten ervoor dat je voldoende beweging krijgt, doordat je meerdere keren per maand in de tuin bezig bent. Het water geven of oogsten van je producten kan fysiek best uitdagend zijn, dus je draagt hiermee ook nog eens bij aan het verbeteren van je fysieke gezondheid.

Wat dacht je van je eigen moestuin?

Wil je graag een moestuin beginnen en ben je bereidt om het serieus aan te pakken? Dan zou je voor een mini kas in de tuin kunnen kiezen. Een kas beschermt je planten en groenten en zorgt ervoor dat je in staat bent om een betere kwaliteit te kweken. De kleine kassen voor hobbyisten zijn vaak geïsoleerd, waardoor jij je kweekseizoen voor bepaalde planten en groenten kunt verlengen. Wanneer je een eigen moestuin hebt, vraagt dit aardig wat aandacht van je, maar je krijgt er ook iets moois voor terug. Je eigen paprika’s, komkommers en tomaten smaken namelijk het allerlekkerst. Dit komt ook doordat je er voldoende aandacht en liefde in steekt om je planten en groenten te laten groeien.

Deze accessoires helpen je tijdens het kweken

Je kunt zowel planten, kruiden als groente kweken. Voordat je dit tot een succes maakt, is het belangrijk dat je over de juiste accessoires beschikt. Denk maar eens aan zaaibakken of tafels, waar je alle zaden in één keer kwijt kunt. Daarnaast is het ook handig om kweekpotjes tot je beschikking te hebben voor het moment dat de zaden uitgroeien tot grotere plantjes. Verder kun je niet zonder tuingereedschap en een gieter. Als je meer exotische planten, kruiden of groenten wil verbouwen kan een mini-kas of verwarmingsinstallatie ook niet ontbreken. Wanneer je de juiste benodigdheden in huis hebt gehaald, kun je direct aan de slag.