Hoe moet ik de juiste vloer kiezen

Hoe moet ik de juiste vloer kiezen?

Wanneer iemand jouw huis binnenkomt, kan het uiterlijk en de sfeer van de woning ingrijpend veranderd worden door simpelweg de juiste vloerbedekking voor de kamers te kiezen. Deze beslissing kan ervoor zorgen dat je woning aanzienlijk en ingrijpend verandert. 

Bovendien is het iets dat je de eerste keer goed moet doen, want je zult de gevolgen van je keuze geruime tijd moeten ervaren. Het is financieel niet haalbaar om de vloer eens in de zes maanden te vervangen.

Wanneer  je vaststelt dat je vloerbedekking binnenkort een update nodig heeft, vind je hieronder een lijst met enkele zaken waarmee je rekening moet houden. 

De hoeveelheid ruimte

Het eerste waar je aan moet denken is de plaats waar de vloerbedekking moet komen.  De grootte van de kamer, de vorm en de lichtinval vormen een belangrijk onderdeel van de uiteindelijke beslissing.  In dit opzicht werkt een vloerbedekking op eenzelfde manier als bekleding en verf. Heb je een kleine ruimte, gebruik dan lichte kleuren om de ruimte opener te laten lijken. Donkere accenten kunnen aan de andere kant wel een gevoel van gezelligheid geven. 

De sfeer is bepalend

De stijl van de vloerbedekking die je wilt, moet besproken worden. Je kijkt er dan ook naar of en hoe de vloerbedekking past in de huidige ruimte van jouw woning. Wanneer je in een winkel bent of op het internet rondstruint,  laat je jezelf gemakkelijk meeslepen door allerlei vormen van reclame. Daardoor kun je vergeten dat de vloerbedekking die je kiest, een aanvulling moet zijn op de inrichting. 

Persoonlijke voorkeur speelt een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste vloerbedekking voor jouw huis, maar het is eveneens belangrijk om in te schatten op welke manier de vloerbedekking bij de rest van jouw inrichting zal passen. Je voorkomt een miskoop door onderzoek te doen bij de lokale meubelzaak of het advies van een vloerenspecialist M2 te vragen. 

Praktisch gebruik van de vloer

Voor ruimtes zoals de keuken heb je iets nodig dat zowel duurzaam is en gemakkelijk schoon te maken is. Evenzo hebben badkamers een waterdichte vloerbedekking nodig om grote hoeveelheden vocht te kunnen opnemen. 

Type vloer 

Nu we een beter idee hebben van het ontwerp, de afmetingen en de functionaliteit van de kamer, kunnen we de vele soorten vloerbedekking die mogelijk zijn, bespreken. Tegels, linoleum, vinyl, hout en tapijt zijn de meest gebruikelijke vormen van vloerbedekking, hoewel er nog veel meer mogelijkheden hiervoor zijn.  

Veel factoren die hier besproken worden zullen een rol spelen bij je beslissing, maar uiteindelijk zul je moeten doen wat jou goed lijkt. Vervolgens beperk je de keuzemogelijkheden tot een specifieke subcategorie aan vloeren. Dus: wanneer je houten vloeren in je huis wilt, kies je dan natuurlijk hout, hardhout, antieke planken of plastic imitaties die op hout lijken?

De laatste keuze die je moet maken, betreft de vorm. Sommigen geven de voorkeur aan lange, dunne planken, terwijl anderen liever gelijkmatige vierkanten hebben. 

Betaalbaarheid

Zoals zovele andere dingen kunnen vloeren betaalbaar of exorbitant duur zijn. Het is fijn om jouw bestedingslimiet te kennen, maar nog handiger om jezelf aan dit budget te houden.  Bepaal hoeveel geld je te besteden hebt en hou je eraan.