Wist je dat verlichting een zeer belangrijke rol in huis speelt? Het heeft niet alleen een functionele functie maar het zorgt ook voor de juiste sfeer in een woonruimte. De juiste verlichting kiezen is dus erg belangrijk als je een woonruimte gaat (her) inrichten. Het beste kun je hiervoor een zogenaamd lichtplan maken. Zo zorg je ervoor dat beide aspecten voldoende aandacht krijgen. Om in al deze doelstellingen te voorzien, is het goed om over een aantal zaken goed na te denken als je een lichtplan voor in huis gaat maken. Zo kies je dan uiteindelijk op een zeer eenvoudige manier de juiste verlichting voor je woning.
Waarom een lichtplan bij (her) inrichten woning
Veel mensen zullen zich afvragen waarom je een heel lichtplan moet opstellen als je een woning gaat (her) inrichten. Gewoon een lamp hier en daar neerzetten is voldoende, toch? Nou……. eigenlijk niet is dat niet helemaal het geval. Het belang van goede verlichting in huis is groter dan je in eerste instantie zou denken. Regelmatig gebeuren er namelijk ongelukken in huis door gebrek aan goede verlichting. Dat is natuurlijk wel het laatste waar je op zit te wachten. Daarnaast wordt er regelmatig voor verlichting gekozen die helemaal niet in te passen is in een woning.
Helaas wordt het maken van een lichtplan bij het (her) inrichten enorm onderschat. Dit is iets waar veel mensen in een later stadium pas over na gaan denken. Vaak zijn de meubels dan al besteld en ook de vormgeving van muren, plafonds en vloeren staat al vast of is al klaar. Het is een betere keuze om deze stappen om te draaien.
Een lichtplan opstellen voor de juiste verlichting
Voor een gezonde woonomgeving is de juiste verlichting van groot belang. Daarom moet er bij het opstellen van een lichtplan eerst worden gekeken naar de functionele- en praktische kant van de verlichting. Ga voor jezelf na waar je in huis de meeste verlichting nodig hebt. Denk daarbij aan de keuken, het kantoor, de gang en de badkamer. Daarna ga je bekijken waar de aansluitpunten in de woning zijn gevestigd zodat je daarop je plan kunt baseren.
Natuurlijk draagt praktische verlichting niet bij aan een gezellige setting maar het zorgt er wel voor dat jij genoeg verlichting hebt om je veilig door je woning te kunnen bewegen. Tot slot is het goed om te bepalen (of uit te tekenen) op welke plekken sfeerverlichting gewenst is.
3 verschillende soorten verlichting
Als je de basis van je lichtplan klaar hebt, kun je de woning gaan verlichten. Hiervoor heb je 3 verschillende soorten verlichting tot je beschikking.
· Basisverlichting
Een verlichting waar je de gehele ruimte mee kunt verlichten. Denk hierbij aan hanglampen, een kroonluchter of ingebouwde spots. Een eventuele dimmer kan ervoor zorgen dat dat deze verlichting iets sfeervoller wordt.
· Functionele verlichting
Deze verlichting heeft altijd een specifieke doelstelling. Denk bijvoorbeeld aan spotjes boven het werkblad van de aanrecht zodat je niet in het donker je eten hoeft te bereiden of een leeslamp zodat je je ogen niet op scherp hoeft te zetten bij het lezen van een boek.
· Sfeerverlichting
De naam zegt het al, sfeerverlichting zijn lampen die de juiste sfeer en een specifieke uitstraling aan een ruimte geven. Bijvoorbeeld met schemerlampen, wandlampen of schilderijlampen. Om je te inspireren kun je hiervoor op zoek gaan naar een webshop die veel keuze mogelijkheden heeft in verlichting. Je zult merken dat je zeer veel keuzemogelijkheden hebt in alle genoemde soorten verlichting.