Moestuinieren in je eigen tuin

Moestuinieren in je eigen tuin?

Niets zo lekker als verse worteltjes of aardbeien die in je eigen tuin door het zonnetje knalrood kleuren. Voor een moestuin hoef je geen grote tuin te hebben. Eigenlijk heb je aan een paar vierkante meters genoeg. Het is wel verslavend, dus voor je het weet heb je overal fruitboompjes, bakken met kruiden én slaplantjes staan.

Begin klein

Moestuinieren is niet alleen een toffe hobby, het is ook nog goed voor je. Je bent buiten, in beweging, het is ontspannend en je kweekt verse groenten. Ben je nog oriënterend, begin dan klein. Met een paar bloembakken voor in de tuin heb je een mooi begin. Je kunt nog bepalen waar de beste plek is, beschut maar wel met zonlicht. Start met een aardbeienplant – succes verzekerd – en een paar potten met kruiden. Voor je het weet heb je de smaak te pakken.

De eerste peer

Bij een moestuin denk je misschien alleen aan slaplantjes en regels met sperziebonen. Maar een moestuin is meer. Wat dacht je van een paar fruitbomen neerzetten, waar je na verloop van tijd heerlijk vers fruit van plukt. Wil je snel resultaat? Koop dan een volwassen boom. Een perenboom bijvoorbeeld, heeft jaren nodig voor hij vruchten geeft. Een volwassen boom is prijziger, maar voor je het weet zie je ze groeien en zit je te smullen van je eerste eigen peer.

Denk groot

Als je doorzet, heb je op een gegeven moment verstand van optimale zaaitijden, beste plekken en goede bodems. Voor je zover bent, verdiep je je er natuurlijk in. Daar kun je een handboek voor aanschaffen of je gaat bij iemand in de leer die al jarenlang een moestuin heeft. Werk je met een tuinkalender, dan weet je precies wanneer je wat moet doen. Een moestuin maakt van je achtertuin een plek waar je wilt zijn. Weer of geen weer, er is werk te doen!

Wat kun je kweken?

Begin eenvoudig met bijvoorbeeld appeltjes en druiven. Smaakt jouw passie voor moestuinieren naar meer? Dan zul je zien dat de mogelijkheden enorm zijn; des te meer moeite je bereid bent te doen, des te meer kweekmogelijkheden jouw moestuin heeft. Zo kun je bijvoorbeeld in de maand mei courgettes planten, om die in juli te oogsten. Erwtjes kan ook! Die groeien het best in januari en februari. Maar ook komkommers, paprika’s en aardappelen kun je allemaal in je Nederlandse moestuintje kweken. Lees je goed in van tevoren en je zal zien dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Veel plezier en smakelijk eten alvast!