Waar let je op bij de keuze voor geschikte LED inbouwspots

Waar let je op bij de keuze voor geschikte LED inbouwspots?

Ben je van plan om je huis te voorzien van LED inbouwspots? Dan zul je bij het maken van je keuze snel ontdekken dat je hierin zeer veel keuzemogelijkheden hebt. Daarom is het goed om te weten waar je op moet letten bij de keuze voor geschikte LED inbouwspots. Er zijn immers zeker een aantal zaken die hierbij van belang zijn en dan hebben we het niet direct over je smaak op dit gebied.

De juiste maatvoering van een LED inbouwspot

De juiste maatvoering van een LED inbouwspot is een van de eerste punten waar je naar moet kijken. Dit is niet alleen van belang bij het eventuele vervangen van halogeen spots maar ook als je een LED inbouwspot wilt plaatsen in een nieuw plafond. Het zaag gat, de zaagmaat, de diameter van de spot zelf, de inbouwdiepte, de ruimte tussen een bestaand- en een verlaagd plafond en de dikte van het bestaande plafond zijn factoren die hierbij van belang kunnen zijn. Het is dan ook zeker goed om je hierin te verdiepen.

De IP waarde van LED inbouwspots

Als je op zoek gaat naar geschikte LED inbouwspots, is het zeker goed om na te gaan of de IP waarde aansluit op de toepassing. De IP waarde geeft immers een beeld over de stof- en waterdichtheid van de spots. Dit is onder andere van belang als je ervoor kiest om LED inbouwspots te plaatsen in vochtige ruimtes zoals een badkamer. Als je bijvoorbeeld kiest voor IP21 LED inbouwspots, zijn deze wel stofdicht maar niet waterdicht. Dit is wel het geval als je de keuze maakt voor LED inbouwspots met een IP waarde van 44. Deze zijn spatwaterdicht en zijn dus geschikt voor een badkamer of onder een veranda. IP65 spots zijn straalwaterdicht. Deze LED spots zijn geschikt voor in een douchecabine, jacuzzi of zwembad. 

Kleurstelling van LED inbouwspots

Je hebt steeds meer keuzemogelijkheden met betrekking tot de gewenste kleurstelling van LED inbouwspots. Dit wordt uitgedrukt in Kelvin (K). De stelregel hierbij is eenvoudig: hoe lager de Kelvin, hoe warmer het licht. Om een beeld te schetsen: 3000K wordt warm wit genoemd en wordt vaak gebruikt in werkruimtes, 2700K (extra warm wit) is meer sfeervolle verlichting dat veelvuldig gebruikt wordt voor woonkamers, slaapkamers en keukens. Je kunt tegenwoordig ook kiezen voor een “Dim to Warm” inbouw LED spotje. Hiermee kun je een mooie combinatie maken tussen functionele- en sfeerverlichting. 

Let hier ook op bij het kiezen van geschikte LED inbouwspots

Het is bij het kiezen van geschikte LED inbouwspots uiteraard ook van groot belang om te letten op de lichtopbrengst van de lichtbron. Hierbij moet je vooral kijken naar het aantal lumen om een volledig beeld te krijgen van de geschatte lichtopbrengst. Daarnaast is het goed om rekening te houden met de stralingshoek van de LED inbouwspots. Je kunt immers de keuze maken voor lichtbronnen met een smalle- of brede gradenbundel. Als je op al deze zaken let, kom je ongetwijfeld uit op de voor jou meest geschikte LED inbouwspots. Uiteraard heb je dan nog altijd zeer veel keuzemogelijkheden met betrekking tot de uitstraling. Wellicht vormt juist dat punt het grootste struikelblok bij het maken van je keuze.