Welke haard is nu de beste tegenwoordig

Welke haard is nu de beste tegenwoordig?

Een kachel of haard kan heel veel sfeer toevoegen aan je huis. Je maakt hiermee een knusse zithoek in je huis waar je heerlijk samen met het hele gezin kunt zitten. Wanneer je een haard wilt aanschaffen is het fijn om te weten welke voor- en nadelen verschillende type haarden hebben.

Gashaard

Tegenwoordig ziet een gashaard eruit alsof het een traditioneel houthaard is, met nep hout en steentjes krijg je een heel mooi effect maar het zijn geen vlammen die je ziet. Ze doen er alles aan om de haard er zo realistisch mogelijk uit te laten zien. Het voordeel is dat je de schouw kan laten inbouwen in je muur en je hoeft hem niet aan te steken met aanmaakblokjes. Je kan namelijk met een afstandsbediening de haard gemakkelijk aan en uit zetten en je hebt geen last van de rook. Er zit wel een nadeel aan en dat is dat de gashaard relatief duur is.

Elektrische haard

Elektrische haarden hebben een vlam die niet van echt te onderscheiden is. Hierdoor zie je bijna geen verschil of het een houthaard is of een elektrische haard. Het handige van dit type haarden is dat ze overal in huis te plaatsen zijn, als er maar een stopcontact in de buurt is. Je hebt geen ventilatie of rookkanaal nodig wat voor veel mensen een uitkomst is. De elektrische haard heeft wel een nadeel dat het niet zoveel warmte afgeeft en je het dus vooral voor de sier en sfeer in huis hebt. Er zijn verschillende sfeerhaard soorten. Wanneer je kinderen hebt zijn deze sfeerhaarden een hele fijne uitkomst.

Bio-ethanol haard

Veel bio-ethanol haard exemplaren hebben een uniek ontwerp. Voor dit soort haarden heb je geen aan- of afvoerkanaal nodig. Wel moet je zorgen voor voldoende ventilatie in huis. De meeste van dit soort haarden hebben wieltjes, waardoor de kachel overal te plaatsen is. Hierdoor is de bio-ethanol haard een favoriete haard voor mensen die de kachel gemakkelijk willen verplaatsen. Hij kan zowel binnen voor sfeer zorgen als buiten een gezellige zomeravond volbrengen. De brandstof bio-ethanol is één van de goedkoopste brandstoffen en ook nog eens heel goed voor het milieu, ze stoten weinig CO2 uit.

Houthaard

De bekendste en meest traditionele haard is de houthaard. Je kunt een houthaard niet overal neerzetten omdat er ruimte moet zijn voor het rookkanaal en de schoorsteen. Het voordeel van een houthaard is dat het stoken met hout duurzaam is en dat het veel warmte geeft. Een nadeel is dat er tijdens het stoken rook in je woning kan komen. Wandhaarden
Tegenwoordig zie je steeds meer elektrische hanghaarden, hierbij kies je voor veiligheid en maak je bovendien ook nog een duurzame keuze wanneer er LED verlichting in zit. Wandhaarden zijn niet vaak via een app te bedienen en zijn niet van echte haard te onderscheiden. Wandhaarden hebben roosters aan de bovenkant van de haard, uit deze roosters wordt warme lucht geblazen en dat zorgt natuurlijk voor de ultieme, authentieke openhaard-beleving.